antonio_banderasAntonio Banderas ambasador dobre volje UNDP

 

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) proglasio je večeras u Njujorku španskog glumca Antonija Banderasa za ambasadora dobre volje zbog njegovih zasluga u borbi protiv siromaštva.

UNDP navodi da je Banderas (49) koristio svoj status slavne ličnosti da privuče pažnju svetske javnosti na Milenijumske ciljeve razvoja, plan UN da do 2015. prepolovi stopu svetskog siromaštva borbom protiv gladi, bolesti, nepismenosti, zagađivanja i diskriminacije žena, preneo je Rojters. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je u utorak članice svetske organizacije da je napredak u ostvarivanju zacrtanih ciljeva za sada neujednačen i da su potrebni dodatni napori ne bi li ih mnoge zemlje ostvarile.

Povezana vest:  Objavljen zvanični trejler za film "Balkanska međa"

Glumac, pevač i producent Banderas rođen je u Malagi. Trenutno piše scenario i režira film o Abu Abdulah Muhamedu XII, poslednjem muslimanskom vladaru Granade.

Među ambasadorima dobre volje u UNDP su, između ostalih, ruska teniserka Marija Šarapova, japanska glumica Misako Kono i norveški princ Hakon Magnus, navela je britanska novinska agencija.