Kathryn_Bigelow_2011

Prikazan prvi trejler filma K. Bigelou o ubistvu Bin Ladena
 
Prvi trejler filma Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow) o ubistvu lidera Al Kaide Osame bin Ladena „Zero dark thirty“ objavljen je na internetu.
Novi film dvostruke dobitnice Oskara za ratnu dramu „Katanac za bol“ (The Hurt Locker), koji se očekuje u bioskopima 19. decembra, najavljen je kao priča o „najvećoj poteri ikada“.
Radnja filma fokusirana je na američku mornaričku jedinicu „foke“ koja je 2. maja 2011. u severnom delu Pakistana izvela operaciju u kojoj je ubijen najtraženiji terorista na svetu, naveo je danas britanski list Gardijan (Guardian) na svom sajtu.
Film o „priči koju mislite da znate“, kako se opisuje u trejleru, izazvao je kritike i kontroverze i pre nego što je stigao do publike.
U trejleru objavljenom na sajtu Entertejment vikli (Entertainment weekly), prikazano je nekoliko scena iz filma, a tekst koji se pojavljuje precrtan je crnom bojom, što podseća na zatamnjene informacije u cenzurisanim poverljivim dokumentima.
Bigelou je izjavila da naziv filma predstavlja vojni termin koji znači 30 minuta posle ponoći a odnosi se i na tamu i tajnost koji su obeležili 10 godina dugu potragu za Bin Ladenom.
Glavne uloge u filmu igraju Džeskika Česejn (Jessica Chastain), Džoel Edgerton (Joel), Mark Duplas, Kajl Čendler (Kyle Chandler) i Mark Strong, a scenario za film radio je Mark Boul (Boal), koji je takođe dobio Oskara za film „Katanac za bol“.
Boul je rekao da u filmu nema političke strane priče i da nije prikazan predsednik SAD Barak Obama koji je naredio operaciju, dodajući da će mnogi biti iznenađeni kada vide film.

 

Povezana vest:  Vesti 6. dan festivala Cinema City