Parada

„Parada“ osvojila nagradu publike na međunarodnom festivalu u Frajburgu
 
Film Srđana Dragojevića “Parada” je osvojio jos jednu nagradu publike, ovog puta na filmskom festivalu u Frajburgu (Nemacka). Ovo je osma međunarodna nagrada za „Paradu“ na festivalima sirom Evrope.
-Milsim da je ovo veoma ohrabrujuće za našeg nemačkog distributera, kompaniju Neue Visionen iz Berlina, koja je zakazala početak nemačke distribucije za deveti septembar – rekao je scenarista i reditelj filma “Parada” Srđan Dragojević, koji se upravo vratio iz Berlina gde je čitav dan davao intervjue za nemačke medije pred premijeru u septembru.
-Velika je stvar da film iz male zemlje ima tako veliku distribuciju, čak sa četrdeset i pet kopija, više nego što je bilo na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije. Naravno, pomalo je neobično gledati svoj film nahsinhronizovan na nemački, ali sam impresioniran koliko je to profesionalno urađeno i koliko glasovi nemačkih glumaca lice na nase. Nikola Kojo, Miloš Samolov i ja idemo u Nemačku devetog septembra i prisustvovaćemo premijerama u šest najvećih nemačkih gradova. Moram da podetim da je institucija koja je prva, pre svih drugih, pomogla film, bila nemačka ambasada u Beogradu. Oni su jako zadovoljni kako je film uspeo i koliki praktičan uspeh ima u rušenju stereotipa prema LGBT populaciji, da je nemačko ministarstvo spoljnih poslova naložilo ambasadama u desetak država Evrope u kojima postoji živa diskusija o poštovanju ljudskih prava da organizuju projekcije našeg filma. Do sada je „Parada“ prikazana u glavnim gradovima Moldavije i Albanije. Čini mi se da, zbog svega ovoga, „Parada“ ima jako dobar uticaj na imidž naše zemlje i jako sam ponosan zbog toga – dodao je Dragojević.

 

Povezana vest:  Vorner iznajmljuje filmove na Fejsbuku