James-Bond
Svetski dan Džejmsa Bonda – 5. oktobar
„Svetski dan Džejmsa Bonda“ biće obeležen 5. oktobra kada će širom sveta biti organizovani događaji u čast pola veka filmske franšize posvećene agentu 007.
Prvi film o Bondu – „Doktor No“ svetsku premijeru imao je u Londonu 5. oktobra 1962. godine.
Među događajima kojima će se obeležiti ova godišnjica su i humanitarna aukcija predmeta iz filmova o Bondu, istraživanje koje će biti sprovedeno u celom svetu sa ciljem da se sazna u kojoj zemlji je omiljeni koji Bondov film, retrospektiva Bonda u njujorškom Muzeju moderne umetnosti, modna izložba u Torontu i veče muzike iz filmova o Bondu koje će organizovati Američka akademija za film i nauku u Los Anđelesu.
Kako prenosi „NME“, novi dokumentarac „Everything Or Nothing: The Untold Story of 007″ (Sve ili ništa: Neispričana priča o 007“ takođe će biti prikazan 5. oktobra. Film će se baviti ljudima koji su Bonda doneli na veliko platno – piscem Ijanom Flemingom i producentima Albertom R Brokolijem i Harijem Salcmanom.
Premijera 23. filma o Bondu – „Skyfall“ zakazana je za 26. oktobar. Film je režirao Sem Mendez, a po treći put čuvenog agenta igra Danijel Krejg.
Komentarišući „Svetski dan Džejmsa Bonda“, produenti „Sktfalla“ Majkl Vilson i Barara Brokoli naveli su: „Oduševljeni smo što će se zlatna godišnjica Džejmsa Bonda na filmu obeležiti ovim specijalnim danom“.
Povezana vest:  Povučena jedna nominacija za Oskara za najbolju pesmu