2._filmski_cas_2

Nikola Ležaić održao filmski čas SNIMI SVOJ FILM: MOJE ŠKOLSKO… u OŠ „Vuk Karadžić“

U OŠ „Vuk Karadžić“, u Beogradu, održan je drugi filmski čas povodom nagradnog konkursa „Snimi svoj film: Moje školsko…“. Specijalni gost na ovom predavanju bio je mladi reditelj Nikola Ležaić, a učenicima su se predstavili i učenici srednje škole „Artimedia“.

Na ovoj interaktivnoj radionici, Nikola Ležaić je objasnio da reditelj treba da zna zašto snima film i šta istim želi da kaže. Nije važno ispričati priču, ako vam tema nije posebno bliska, dodao je Ležaić. Za dobro ispričanu filmsku priču važan je i timski rad, odnosno odabrana ekipa saradnika i dobra organizacija. Kada je izbor glumaca u pitanju, Ležaić je naglasio da je najbolje, kada osmišljavate ulogu, da imate određenog glumca ili glumicu na umu, da već znate za koga pišete.

Povezana vest:  Džoni Dep će glumiti gangstera u novom filmu

Značajne filmske pojmove i proces snimanja filma prisutnim učenicima pojasnili su učenici srednje škole „Artimedia“, Maša Đorđević i Joakim Tasić. Oni su ovom prilikom izveli i jednočinku, kojom su učenicima OŠ „Vuk Karadžić“ predstavili strukturu dramske celine.

Filmski čas zamišljen je kao interaktivna radionica tokom koje učenici i učenice mogu da saznaju osnovne informacije o tome kako izgleda rediteljski posao, kao i da dobiju praktične savete kako mogu da, koristeći najjednostavniju opremu, svoju ideju pretvore u kratku filmsku formu.

Da podsetimo, konkurs „Snimi svoj film: Moje školsko…“ je počeo 20. septembra i traje do 10. oktobra, a u njemu mogu da učestvuju učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole, koji mobilnim telefonom, fotoaparatom ili kamerom snime zanimljiv film u trajanju do 5 minuta, o temi „Moje školsko…“. Snimljeni video deca treba, u prisustvu roditelja ili nastavnika, da postave na kanal YouTube, a link za postavljeni video da pošalju na adresu [email protected].

Povezana vest:  Travolta i Njutn Džon snimaju zajedno posle 30 godina

O pobedniku će odlučiti stručni žiri. Pobednik osvaja „Samsung“ smart mobilne telefone za celo odeljenje, a nagrada će biti uručena na otvaranju KIDS FEST-a 15. oktobra. Najbolji filmovi biće prikazani na 8. KIDS FEST-u.

Konkurs „Snimi svoj film: MOJE ŠKOLSKO…“ ima za cilj promociju odgovorne i kreativne upotrebe moderne tehnologije. Ideja je da ovim konkursom ukažemo deci na činjenicu da moderna tehnologija može da omogući kreativno izražavanje i da unapredimo svest o odgovornosti koju upotreba ovih široko rasprostranjenih „pametnih“ uređaja nosi.

Povezana vest:  Nove nominacije za Avatar i Zvezdane staze

Najpopularniji dečiji festival zabave – Dečiji filmski festival KIDS FEST – održaće se 15. do 21. oktobra u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, kao i ostalim gradovima širom Srbije. U Beogradu se Dečiji filmski festival održava u bioskopima „Cineplexx Delta City“, „Kolosej“, „Roda Cineplexx“ i Dvorani Doma sindikata, u Novom Sadu u bioskopu „Arena Cineplexx“, u Kragujevcu u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“, dok je u Nišu centar dešavanja festivala bioskop „Vilin Grad“.