LED_plakat

Poruka „Leda“ – čuvati tradiciju, korene, poreklo
 
Film „Led“, rediteljski debi Jelene Bajić Jočić, večeras je pretpremijerno prikazan u bioskopu „Sinepleks“ u Kragujevcu, u prisustvu kompletne filmske ekipe, predstavnika grada i ljubitelja filmske umetnosti.
Rediteljka je pre projekcije filma rekla novinarima da se film bavi ljudima, njihovom borbom sa sudbinom, silama prirode i samim sobom.
„Ovo je film koji tretira najtanija i najfinija ljudska osećanja i emocije i postavlja pitanje opstanka porodice kao zajednice“, rekla je Bajić Jočić.
Prema njenim rečima, film šalje poruku da moramo da čuvamo svoju tradiciju, korene, poreklo, da poštujemo svoju zemlju i svoj narod, jer jedino tako možemo da napredujemo i da se okrenemo Evropi i svetu.
Rediteljka je poručila da ne smemo bezglavo da prihvatamo samo tuđe.
„Film je i opomena da se osvrnemo oko sebe, da poštujemo i cenimo ono što imamo. Iz tog razloga, kao autor filma, želela sam da Srbiju predstavim na pomalo nostalgičan način, Srbiju kakve više nema, ljudi kakvih vise nema, a kakvih želim da ih ima više“, poručila je autorka.
Objašnjavajući da se film prvi put prikazuje u Kragujevcu zato što taj grad i njegovi građani to zaslužuju, scenarista Radoš Bajić rekao je da će „Led“ naći i prepoznati put do gledalaca svojom iskrenošću i dobrotom.
„‘Led’ je veoma ozbiljan film i gledaoci će se u to uveriti“, rekao je Bajić i dodao da su u „Ledu“ stvarne ličnosti, odnosno, kako je dodao, mali, ali veliki ljludi.
Pretpremijeri je prisustvovao i gradonačelnik Veroljub Stevanović koji je kazao da je reč o bitnom projektu za Kragujevac, jer je film sniman u Šumadiji.
„Pomogli smo ovaj film, jer želimo da Kragujevac afirmišemo i kroz filmsku umetnost“, rekao je Stevanović.
Gradonačelnik je, posle projekcije filma, producentu i direktoru fotografije Predragu Jočiću uručio plaketu.
Premijera filma“Led“ zakazana ja za sutra u Centru „Sava“ u Beogradu.
Povezana vest:  "MADAGASKAR 3" BOLJI OD "PROMETEJA"!