Vir_-_film

Film “Vir“ premijerno 11. novembra u centru “Sava“
 
Mladi reditelj Bojan Vuk Kosovčević čiji će debitantski film “Vir“ biti premijerno prikazan u nedelju u centru “Sava“ 11. novembra, rekao je da se ideja za film dugo “kuvala“ u njema u i da je zadovoljan što je konačno izašla na videlo.
Film “Vir“ govori o Beogradu u drugoj polovini 1990-tih posmatranom iz ugla tri mlada čoveka u tri posebne priče koje se međusobno prepliću i dopunjuju tokom 48 sati.
Prva priča “Koreni mržnje“ prati vođu grupe skinheda Bogdana. Njegov bes i agresija koju nosi u sebi, koju mu je nesebično u kosti uterao otac, izaziva u njemu erupciju mržnje prema sebi i celom svetu i vodi ga na samo dno.
Druga priča “Sumrak idola“ prati Kaleta poslednjeg preživelog pucača iz jednog poznatog klana. Njegov život štiti njegov stric iz državne bezbednosti, sve dok Kale još jednom ne pretera.
Treća priča “Vir“ prati Grofa umetnika – crtača grafita, koji je napustio Likovnu akademiju, bio mobilisan i koji se sa ratišta vratio sa velikom traumom od koje se još nije oporavio. Ceo svoj život je posvetio crtanju grafita sa jednom posebnom temom – Virom. Siguran je da kad ga nacrta onako kako bi trebalo, da će senke prošlosti sa kojima živi nestati.
Ovaj film svedoči o zgodama i nezgodama pogrešnih ideala mladih, krkih korena i težnji ka boljem dok traže svoje mesto u društvu i odgovore i izlaz iz vira u koji su uhvaćeni.
Kosovčević je na konferenciji za novinare održanoj danas u DOB-u nakon novinarske projekcije filma rekao da iako je bio veoma mlad 1990-tih to ne znači da nije video šta se dešava oko njega.
“Film je metafora na čitave 90-te godine, koje još nisu ni otišle“, objasnio je on.
Glumac i producent filma Nenad Okanović, koji tumači lik slikara Grofa, rekao je da je taj lik dramski i da se on bori sa traumama koje je poneo sa ratišta.
“To ostavlja nadu, ako se boriš za pravu stvar“, ocenio je Okanović.
On je rekao da je celokupan budžet za film iznosio 200.000 evra, da je Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo sedam miliona dinara, dok je Sekretarijat za kulturu grada Beograda dao milion dinara.
Film “Vir“ obiluje dinamikom, akcijom, brojnim efektima i zapletima, a inspirisan je istinitim događajima.
Pored Okanovića u filmu igraju Nebojša Đorđević, Srđan Pantelić, Mirjana Karanović, Dragan Nikolić, Emir Kusturica, Marina Vodeničar…
Scenografi su Ilija Višnjić, Aleksandar Cvijanović, montažer Nenad Pirnat, a za dizajn zvuka su bili zaduženi Ognjen Milošević i Danijel Milošević.
Film će se od ponedeljka 12. novembra naći u domaćim bioskopima.

 

Povezana vest:  Nikol Kidman i Nikolas Kejdž u akcionom filmu