Vir_-_film 

Aplauzi za ekipu flima „Vir“
 
Premijera debitantskog filma Bojana Vuka Kosovčevića “Vir“ održana je sinoć u Centru „Sava“, gde je publika nakon projekcije u punoj dvorani gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravila ekipu filma.
“Vir“, za koji je Kosovčević pisao i scenario, govori o Beogradu 90-ih godina posmatranom iz ugla tri mlada čoveka u tri posebne priče koje se međusobno prepliću i dopunjuju tokom 48 sati.
Nakon skoro sat vremena trajanja filma, javili su se manji tehnički problemi sa tonom, ali je problem posle 10-ak minuta rešen i određen broj ljudi iz publike koji su krenuli da izlaze iz sale vratili su se i projekcija je nastavljena.
Film se sastoji od tri priče – “Koreni mržnje“, “Sumrak idola“ i “Vir“.
Prva priča “Koreni mržnje“ prati vođu grupe skinhedsa Bogdana. Njegov bes i agresija koju nosi u sebi, koju mu je nesebično u kosti uterao otac, izaziva u njemu erupciju mržnje prema sebi i celom svetu i vodi ga na samo dno.
Druga priča “Sumrak idola“ prati Kaleta, poslednjeg preživelog pucača iz jednog poznatog klana. Njegov život štiti njegov stric iz državne bezbednosti, sve dok ovaj još jednom ne pretera.
Treća priča “Vir“ prati Grofa umetnika – crtača grafita, koji je napustio Likovnu akademiju, bio mobilisan i završio sa jakom traumom iz rata od koje se još nije oporavio. Ceo svoj život je posvetio crtanju grafita sa jednom posebnom temom – Virom. Siguran je da kad ga nacrta onako kako bi trebalo, da će senke prošlosti sa kojima živi nestati.
Film “Vir“ obiluje dinamikom, akcijom, brojnim efektima i zapletima, a inspirisan je istinitim događajima.
U filmu igraju Nenad Okanović, Nebojša Đorđević, Srđan Pantelić, Mirjana Karanović, Dragan Nikolić, Emir Kusturica, Marina Vodeničar…
Scenografi su Ilija Višnjić, Aleksandar Cvijanović, montažer Nenad Pirnat, a za dizajn zvuka su bili zaduženi Ognjen Milošević i Danijel Milošević.
Film će se od danas, 12. novembra naći u domaćim bioskopima.

 

Povezana vest:  Srpska premijera "Krugova" Srdana Golubovića na Festu