praskozorje 2 poster 

Vampiri i goblini umesto „toplih porodičnih priča“
 
Ako ljubitelji sedme umetnosti ove praznične sezone očekuju da će u bioskopima sa svojim najdražima gledati porodične filmove, iznenadiće se jer su holivudski studiji za ovu zimu pripremili epske bitke sa vampirima, goblinima, esktremistima i ponekim zlim duhom.
Sa blokbasterima poput „Hobita“, poslednjeg dela „Sumraka“ ili mjuziklom „Jadnici“, Holivud se nada moćnoj završnici 2012. godine posle nekoliko letnjih razočaranja.
Period od Dana zahvalnosti do Božića je drugi „špic sezone“ kad je reč o filmovima, posle leta.
Zimska sezona počinje u petak sa „Praskozorjem 2“, završnim delom „Sumrak sage“, pričnom o smrtnici koja se zaljubljuje u vampira i vukodlaka.
Oskarovac Piter Džekson 14. decembra prikazaće prvi od tri „Hobita“, trilogije zasnovane na istoimenoj knjizi Dž.R.R.Tolkina.
-Što se blagajni tiče, tu su ‘Praskozorje’ i ‘Hobit’, a potom svi ostali filmovi. Ta dva filma su klasa za sebe. Oba filma imaju veliku armiju obožavalaca i megauspešne filmove koji su stigli pre njih – rekao je kritičar Dejv Karger.
Ove godine zarada u američkim bioskopima iznosi oko 9,1 milijardi dolara što je skok za 4,3 procenta u odnosu na 2011. Analitički sajt hollywood.com procenjuje da će 2012. biti završena sa oko 10,6 milijardi dolara, što bi bio rast od 3,7 posto u odnosu na prethodnu i u rangu 2009. godine koja je bila najbolja ikada.
Glumac Endi Serkis, koji igra Goluma u „Hobitu“ i „Gospodaru prstenova“ rekao je Rojtersu da je fantazi žanr postao „izvanredan oblik pripovedanja“.
-Mislim da u vremenima kada je politička situacija nestabilna, kada je ekonomska situacija nestabilna, kada je religija nestabilna, ljudi traže neku vrstu utočišta ili pogled na svet kroz osnovno, iskonsko pripovedanje – rekao je on.
Ono što će prazničnoj filmskoj sezoni ove godine nedostajati su tradicionalne komedije i porodične priče.
Umesto njih, ove godine u ponudi su komedije za odrasle poput „This is 40“ (Ovo su 40-te), spinof komedije „Kad vodenjak pukne“.
-Ove godine nema toplih, porodičnih filmova. Ne znam šta se dogodilo ove godine – rekao je urednik filmskom listu „HitFix“ Dru Mekvini.
Jedini animirani film ove sezone je „The Rise of the Guardians“ zasnovan na priči nagrađivanog pisca Vilijama Džojsa. U filmu, Deda Mraz i Uskršnji Zeka formiraju tim nalik na „Osvetnike“ pod nazivom „Čuvari“ i bore se protiv zlog duha Piča.
-Kao i sve sjajne bajke, film je metafora za decu da interpretiraju svet – rekao je izvršni producent filma Giljermo Del Toro.
I dok se nominacije za Oskare očekuju 10. januara, holivudski studiji već guraju svoje takmace.
Ovog meseca očekuje se premijera raskošnog filma Anga Lija „Pijev život“ o dečaku koji preživljava brodolom i deli brod za spasavanje sa bengalskim tigrom. Za decembar je zakazana premijera filma Ketrin Bigelou „Zero Dark Thirty“ o poteri za vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom, vestern KVentina Tarantina „Đango Unćained“ (Oslobođeni Đango), adaptacija romana Viktora Igoa „Jadnici“ u režiji Toma Hupera, sa Hju Džekmanom, En Hatavej i Raselom Krouom u glavnim ulogama.
Priče o Oskaru potakao je i film Dejvida O Rasela „Silver Linings Playbook“ u kome Bredli Kuper glumi bivšeg učitelja sa bipolarnim poremećajem.
Porodične veze su i tema „Hičkoka“ koji izlazi 23. novembra i u kome majstora suspensa glumi Entoni Hopins. Film o porodici koja je preživela cunami na Tajlandu 2004. „The Impossible“ sa Naomi Vots i Juanom Mekgregorom u bioskopima se očekuje baš uoči Božića, 21. decembra.

 

Povezana vest:  Džoš Hatčerson : 'Igre gladi' pobediće sagu 'Sumrak' u naj poljupcu