clark_gable

70 godina od premijere „Kazablanke“

 

„Kazablanka“, jedna od najvećih romantičnih drama svih vremena, imala je premijeru pre tačno 70 godina, što je bio „početak jednog divnog prijateljstva“ sa publikom.

Radnja je smeštena u Kazablanku, u Maroku, za vreme Drugog svetskog rata. Hemfri Bogart igra Rika Blejna, tajanstvenog Amerikanca, vlasnika noćnog kluba. U grad dolazi njegova bivša ljubav Ilsa Lund (Ingrid Bergman) zajedno sa svojim mužem Viktorom Laslom, jednim od vođa pokreta otpora u Evropi.

Jedini koji može da im pomogne da pobegnu od nacista je Rik Blejn. Ali, on je još zaljubljen u Ilzu koja ga je napustila bez objašnjenja nakon što su nacisti umarširali u Pariz. Susret nekadašnjih ljubavnika budi stare strasti i podstiče nova dešavanja.

Povezana vest:  Drive in bioskop na Adi “Pod zvezdama “ 01. juna otvara otvara film „Bilo jednom u Holivudu"

Film Majkla Kertiza, koji je osvojio tri Oskara – za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenario, snimljen je 1942. godine u studiju Vorener Bros, a premijerno je prikazan 26. novembra te godine u Njujorku.

Prvobitno je bilo predviđeno da se premijera održi u proleće 1943. godine, ali su svetska dešavanja nametnula drugačiji izbor. U novembru 1942. godine, saveznici su okupirali severnu Afriku i preuzeli kontrolu nad Kazablankom. Premijera je pomerena za nekoliko meseci unapred kako bi koincidirala sa napredovanjem savezničkih trupa.

Kada se, narednog januara, film konačno našao na redovnom bioskopskom repretoaru, ponovo je iskorišćen jedan istorijski događaj: konferencija u Kazablanci, desetodnevni skup na kojem su prisustvovali Čerčil, Ruzvelt i De Gol kao i drugi lideri koji su tražili bezuslovnu predaju Nemačke, Italije i Japana.

Povezana vest:  Preminuo američki glumac Denis Farina

Neke od zanimljivih činjenica vezanih za film: Muziku za „Kazablanku“ napisao je slavni filmski kompozitor Maks Štajner. On, međutim, nije autor pesme „As Time Goes By“, pesma Rika i Ilze, koja je nastala 1931. godine.

Ingrid Bergman je bila nekoliko centimetara viša od Hemfrija Bogarta, koji je zbog toga bio primoran da u mnogim scenama stoji na kutijama ili sedi na jastucima.

Povezana vest:  „Koriolan“ u bioskopima od 26. januara

Ni Berman, ni Bogart nisu imali preterano visoko mišljenje o ovom filmu, kao uostalom ni jedno o drugom.

Kao što svedoči pisanje štampe iz tog vremena, tadašnja Bogartova supruga Mejo Methot bila je ubeđena da on i Bergman imaju ljubavnu aferu. Mejo je imala reputaciju nepredvidljive i psihotočne osobe, a poznato je da je na jednoj večeri pretila pištoljem Bogartu i gostima. Prema listi Američkog filmskog instituta, od 100 najcitata čak pet je iz „Kazablanke“. Među najpoznatijima su „Sviraj to ponovo, Sem“, „Luj, mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva“ i „Od svih birtija na ovom svetu, ona je ušla u moju!“.