XVIII_FAF_b 

Producent Igor Stanković: više od 25.000 ljudi na 18.FAF-u
 
Izvršni producent Festivala autorskog filma (FAF) Igor Stanković izjavio je danas Tanjugu da je 18. izdanje te manifestacije, čiji se glavni program završava večeras, bilo jedno od najboljih do sada i da je programe posetilo više od 25.000 ljudi.
-Zadovoljni smo kao nikada do sada. Lestvica je podignuta znatno više u odnosu na prethodne godine. Projekcije smo organizovali u čak sedam sala, a i poseta je bila rekordna – istakao je on.
Stanković je precizirao da je ‘“probijena granica od 25.000 gledalaca“ i dodao da je to „velika cifra imajući u vidu da prikazujemo umetničke, a ne komercijalne filmove“.
Što se tiče programa, napomenuo je da možda zvuči neskromno, ali da su svi strani gosti i domaći filmski poslenici ocenili selekciju kao izuzetno dobru.
-Filmovi koji su došli bili su sjajni, neki i remek dela. Ponovo se pokazalo da beogradska publika zna da ceni prave vrednosti i da ume da prepozna kvalitet – izjavio je on.
Na pitanje o organizacionom aspektu FAF-a, ukazao je na problem preniskog budžeta, oko 30.000 evra, zbog čega je bilo manje gostiju nego ranije, ali je naglasio da su svi radili sa puno entuzijazma i da su ponosni na ovogodišnje izdanje festivala.
Stanković je i direktor distributerske kompanije „Megakom film“. On je najavio da će neki od filmova iz glavnog programa ići i u bioskopsku distribuciju.
Najgledaniji od njih su „Pijeta“ reditelja Kim Ki Duka, „Sveti motori“ Lea Karaksa, omnibus sedam reditelja „Sedam dana u Havani“, „Lorens u svakom slučaju“ Gzavijea Dolana…
Festival koji je počeo 28. novembra ponudio je publici ukupno 48 umetničkih filmova nezavisne produkcije iz 15 zemalja. U takmičarskoj selekciji bilo je 12 filmova.
Umetnički direktor FAF-a je Srđan Vučinić, a predsednik Saveta festivala Srdan Golubović.
Povezana vest:  Miki Rurk snima film o ragbisti homoseksualcu