end_of_watch 

Film „Poslednja straža“ od sutra u bioskopima
 
Film „Poslednja straža“ (End of Watch) reditelja Dejvida Ajera, koji je premijeru imao na ovogodišnjoj „Sinemaniji“, od sutra će biti na redovnom repertoaru domaćih bioskopa, najavio je distributer „Milenium and Video“.
Film prati dvojicu policajaca Brajana Tejlora, koga igra Džejk Džilenhal, i Majka Zavalu (Majkl Penja) koji su postali kao braća u svakodnevnom nastojanju da im dan na poslu ne bude „poslednja straža“.
Rotirajuća svetla, glasne sirene i napetu akciju na ulicama najopasnijeg dela Los Anđelesa, gde ništa nije sigurno, prati iskren i često humorističan odnos partnera koji većinu vremena provode u patrolnim kolima čekajući poziv.
Doživljaj napete akcije pojačan je snimanjem iz perspektive policajaca, članova bandi, nadzornih kamera, policijskih kamera i civila koji su se našli u unakrsnoj vatri. Reditelj Ajer želeo je da pokaže istinu o svakodnevici policajaca koji rade na ulicama Los Anđelesa i pruži pogled na svet čuvanja zakona na ulicama.
Odrastajući, Ajer se nagledao nasilja uličnih bandi i umesto da postane deo toga, svoja iskustva je preneo u priče za vreme služenja u američkoj mornarici. Autor je scenarija za film „Dan obuke“.
Budući da ima mnogo prijatelja u policiji, želeo je da ispriča njihovu priču, ali ovde se ne bavi korumpiranim policajcima i onima koji sarađuju s bandama, kao u ranijim filmovima.
„Problem s policijskim filmovima jeste da još nismo videli kako zapravo izgleda radni dan policajca, već kako Holivud misli da to izgleda. U svakom drugom filmu je scena u kojoj se svađaju oko nadležnosti“, objasnio je Ajer.
„Oni svedoče haosu, krvoproliću i užasno psihički destruktivnim situacijama, a zatim odu kući i rade na održavanju svojih privatnih veza Osoba kojoj to uspeva meni je fascinantna“, istakao je reditelj .
Scenario je napisao za šest dana. „Želeo sam da ispričam priču o ljudima na prvoj liniji zakona, koji teško rade, ispunjavaju dužnosti i koji su dobri ljudi“, rekao je Ajer.
Izbegavanje klišea je privuklo producenta Džona Lešera: „Ovo je u osnovi priča o dva najbolja prijatelja i šta prolaze u policiji. Ima akcije i nasilja, ali to je zapravo priča o prijateljstvu, porodici i univerzalnim temama koje su bliske svima“.
U ostalim ulogama su Frenk Grilo, Ana Kendrik i drugi.
Povezana vest:  Nagrađivani festivalski filmovi na 52. FEST-u