Zucko_plakat_smanjeno
„Žućko – priča o Radivoju Koraću“ nagrađen u Milanu
 
Igrano-dokumentarni film „Žućko – priča o Radivoju Koraću“ reditelja Gordana Matića osvojio je na 30. Milanskom internacionalnom FICTS festivalu (Milano International FICTS Fest) još dva vredna priznanja, saopštili su danas beogradski producenti tog filma.
 „Žućko“ je u kategoriji „Film“ osvojio „Mention d’Honneur“ za najbolji film festivala, a pored toga i „Specijalnu nagradu – Trofej“, za koju konkurišu učesnici svih sedam takmičarskih selekcija.
 Na ovoj manifestaciji nagrađuju se po kategorijama: olimpijske vrednosti, dokumentarni film, televizijski šou i nove tehnologije, sport i društvo, film, sportska reklama, filmovi i te-ve emisije na temu fudbala.
 Reditelju Matiću nagrade je sinoć, na završetku festivala, uručio profesor Franco Ascani, član Komiteta za kulturu i obrazovanje Međunarodnog olimpijskog komiteta.
 Milanski FICTS fest je najveći festival sportskog filma na svetu, ujedno i najveća svetska smotra i market sportskih programa.
 Za zvaničnu selekciju konkurisalo je više od 2.000 naslova iz 114 zemalja, a za glavni program, od 5. do 9. decembra, akreditovano je 320 sportskih novinara i 250 sportskih te-ve kanala.
 Pokrovitelj festival je Međunarodni olimpijski komitet.
 Film „Žućko“, o legendarnom košarkašu Koraću, do sada je prikazan na brojnim festivalima širom zemlje i sveta i višestruko nagrađivan.
 Na Međunarodnom festivalu sportskog filma ATLANT (International Sports Film Festival ATLANT)u gradu Lipetsk u Rusiji, kao i festivalu u Abudži u Nigeriji proglašen je za najbolji film festivala. Dobio je dve nagrade na festivalu u Palermu, za najbolju režiju i najbolji strani film, kao i „Srebrnog viteza“ u Moskvi i i nagrade na Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru.
 
Povezana vest:  Francusko odlikovanje za Takešija Kitana