Hobit
„Hobit: Neočekivano putovanje“ od sutra u bioskopima
 
Film „Hobit: Neočekivano putovanje 3D“ u režiji Pitera Džeksona od sutra će biti na redovnom repertoaru srpskih bioskopa, najavio je domaći distributer „Tak“.
 Jedan od najočekivanijih filmova ove godine – „Hobit: Neočekivano putovanje 3D“ prvi je od tri filma čuvene priče o Hobitima, nastalim prema knjizi Džona Ronalda Ruela Tolkina.
 „Hobit: Neočekivano putovanje“ uvodi gledaoce u „Hobit: Šmaugova pustošenja“, a kraj avanture biće film „Hobit: Tamo i ponovo nazad“.
 Odlična glumačka ekipa, predvođena Martinom Frimenom, dočaraće avanture Bilba Baginsa, Gandalfa Sivog, kao i družine Patuljaka u epskom pohodu na kraljevstvo Erebor.
 Film prati hobita Bilba Baginsa (Martin Friman), koji igrom slučaja postaje deo družine patuljaka koji su krenuli da od zmaja Šmauga otmu svoje blago.
 U filmu igraju i Ričard Armitaž i Benedikt Kumberbač, dok Ijan Mekelen, Kejt Blančet i Ilajdža Vud repriziraju svoje uloge iz prethodne veoma uspešne Džeksonove trilogije „Gospodar prstenova“.
 „Dok smo radili na filmu ‘Gospodar prstenova’, znao sam da će to biti jedno od dva neviđena iskustva“, izjavio je Džekson.
 On je primetio da je „Hobit“ odlična priča, brzog tempa i malo duhovitija od „Gospodara prstenova“, jer ju je Tolkin pisao za svoju i svu ostalu decu sveta.
 „Likovi su raznovrsni, prisutni su elementi pohlepe, nevini će se promeniti zauvek i okupiće se snage koje direktno uvode u događaje koji su predstavljeni u predhodnoj trilogiji ‘Gospodar prstenova’. Tu sve počinje“, ispričao je Džekson.
 „Hobit: Neočekivano putovanje“ dobio je pomešane kritike nakon prikazivanja u Americi, i dok pojedini kritičari tvrde da je film dosadan i previše detaljan, drugi su razočarani novom tehnologijom primenjenom u filmu.
 Oskarom nagrađeni reditelj Džejms Kameron je pak ocenio da je Džeksonov „Hobit“ novi hit i da će za filmove visoke rezolucije uraditi isto što je i njegov „Avatar“ uradio za 3D filmove – izazvati revoluciju u „sedmoj umetnosi“.
 Džekson je „Hobita“ snimio u formatu od 48 frejmova po sekundi za razliku od standardnih 24.
 Svi filmovi trilogije urađeni su u produkciji „Warner Bros. Pictures“, „New Line Cinema“, „Metro-Goldwyn-Mayer Pictures“ (MGM).
 
Povezana vest:  Prodato 2,75 miliona karata za film "Pedeset nijansi sive"