oskar_statue_1
“Ljubav“ na listi za nominaciju za „stranog“ Oskara
 
Francuski blokbaster “Les Intouchables“ (Nedodirljivi) i austrijski film “Ljubav“ Mihaela Hanekea koji je osvojio Zlatnu palmu su među devet filmova na listi sa koje će biti izabrano pet filmova koji će se naći u trci za nominaciju za Oskara za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja.
 “Les Intoućables“ Olivijea Nakačea i Erika Toledana je postao film sa drugim najvećim uspehom na blagajnama širom Francuske.
 Ovaj film dirljive priče govori o bogatom kvadriplegičaru iz Francuske koji zapošljava mladog Afroamerikanca iz urbanog geta da brine o njemu.
 “Ljubav“ je priča o ljubavi u poznim godinama i u maju je osvojio Zlatnu palmu u na Filmkom festivalu u Kanu.
 U nadmetanju za nominaciju za nagradu Američke akademije za film su i kanadski film “War Witć“ Kima Nguajena čija su tema deca-vojnici u Africi i koji je proglašen je za najbolji film na ovogodišnjem njujorškom festivalu “Trajbeka“, čileanski film “No“, danski film “A Royal Affair“, prenose svetske agencije.
 U konkurenciji za nominaciju za Oskara za strani film ove godine su i islandski film “The Deep“, norveški “Kon-Tiki“, rumunski “Iza brda“ i švajcarski “Sestra“ (Sister).
 Ovih devet filmova je odabrano sa liste od 71 filma, među kojima je bio i srpski kandidat “Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića.
 Pet finalista biraće odbor Akademije koji će se sastati tokom vikenda između 4. i 6. decembra i koji će gledati po tri filma svakog dana.
 Imena nominovanih filmova će biti objavljena 10. januara pored nominovanih iz svih kategorija za 85. dodelu nagrada Oskar koja će biti održana 24. februara.
 Oskar za najbolji strani film na 84. dodeli pripao je filmu “A Separation“, iranskoj drami reditelja Asghara Farhadija.
Povezana vest:  Dosnimavaju se scene filma Sudar Titana