goran_paskaljevic
Nagrada Goranu Paskaljeviću u Palm Springsu
 
Film „Kad svane dan“ reditelja Gorana Paskaljevića osvojio je specijalnu nagradu žirija na upravo završenom Međunarodnom filmskom festivalu koji se održava u čuvenom kalifornijskom letovalištu Palm Springs, pored Holivuda, saopštili su dana beogradski producenti „Nova film“ i „Intermedia netvork“.
 Među 42 naslova u konkurenciji, u kojoj su bili i filmski hitovi kao što je francuski film „Nedodirljivi“, Paskaljevićevo ostvarenje osvojilo je nagradu koja se dodeljuje uz podršku čuvenog holivudskog „Li Strazberg“.
 „Kad svane dan“ je, kako se navodi u obrazloženju, „poetski film visokih umetničkih kvaliteta koji ističe neophodnost borbe protiv rasizma kako bi svet izbegao nove tragedije“.
 Filmska manifestacija u Palm Springsu jedna je od najvećih u Severnoj Americi i održava se već skoro četvrt veka prikazujući filmove najnovije američke produkcije i strane filmove koji konkurišu za nagradu Oskar van engleskog govornog područja.
 Ove godine na festivalu je bilo više od 135.000 gledalaca. Dodeli nagrada su prisustvovale brojne zvezde, kao i dobitnici nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, američki glumac Ričard Gir i britanska glumica Helen Miren, kojima su prethodili Ben Aflek, Džordž Kluni, Klint Istvud, Bred Pit, Kejt Vinslet, Leonardo di Kaprio, Šon Pen i drugi.
 Film „Kad svane dan“ srpska publika ima priliku trenutno da gleda u bioskopima širom Srbije.
Povezana vest:  Travolta u ulozi mafijaškog kralja Gotija