movie

Fest sa 75 premijera počinje 22. februara

Ovogodišnji beogradki Međunarodni filmski festival Fest biće od 22. februara do 3. marta, a otvoriće ga „Ljubav“ Mihaela Hanekea, rečeno je danas na konferenciji za novinare. Tokom manifestacije pod sloganom „Priprema, pozor, Fest“, biće prikazano 75 premijernih filmova, među kojima su „Jadnici“ Toma Hopera, „U kući“ Fransoa Ozona, „Ja i ti“ Bernarda Berolučija. 
Svetska premijera novog filma Gorana Markovića „Falsifikator“ zatvoriće 41. Fest. U okviru takmičarskog programa „Evropa van Evrope“ za nagradu od 2.000 evra takmičiće se devet filmova iz Turske, Rusije, Kazahstana, Jermenije, Izraela. 
Kako je na konferenciji za novinare kazao umetnički direktor Festa Borislav Anđelić, program će biti jedan od najboljih poslednjih godina. 
-Većina filmova Festa ući će u izbor i konkurenciju za Oskara – rekao je Anđelić, i dodao da će broj domaćih filmova ove godine biti veći nego ranije. 
Selektor festivala Ivan Karl je dodao da je zbog velikog broja poznatih reditelja, glumaca i filmova, ovogodišnji festival bogatiji od prethodnog. 
-Prošle godine je prodato 100.000 ulaznica, nadam se da će se taj broj ponoviti, a možda i premašiti – dodao je Karl. 
Budžet festivala je 47 miliona dinara, od čega 6,5 miliona daje grad. Kao i prethodnih godina, projekcije filmova će biti u Sava centru – kao glavnoj dvorani, u Domu omladine, Dvorani Kulturnoj centra Beograda, Kinoteci, a ove godine i u bisokopu Fontana, u Novom Beogradu. Ulaznice koštaju od 150 do 350 dinara, a prodaja počinje 1. februara. Program festivala biće na sajtu www.fest.rs.

Povezana vest:  Komedija, ljubav, pobuna