daniel_day_lewis

Još jedna nominacija za Danijela Dej-Luisa

 

Ova godina se najavljuje kao veoma uspešna za britanskog glumca Danijela Dej-Luisa, koji je danas nominovan za još jednu nagradu, ovog puta nagradu britanskog lista „Ivning standard“. Kako prenosi BBC, 55-godišnju glumac nominovan je za naslovnu ulogu u istorijskoj drami „Linkoln“ Stivena Spilberga, za koju je prošlog vikenda osvojio Zlatnog globusa, a sa kojom je u trci i za najprestižnije filmsko priznanje – Oskara.

Povezana vest:  Džulijana Mur u filmu po knjizi Baukov šegrt

Ukoliko 24. februara bude osvojio Oskara, mogao bi da se upiše velikim slovima u filmsku istoriju, jer bi to bio njegov treći u karijeri, što dosad nikom od njegovih muških kolega nije pošlo za rukom.

Dvojica glumaca – Džek Nikolson i Volter Brenan, imaju po tri Oskara, ali im je jedan dodeljen za sporednu, a ne glavnu ulogu.

Povezana vest:  Jubilarna, 20. filmska revija Sinemanija od 24. do 31. oktobra

Dej-Luis je svog prvog Oskara dobio za ulogu hedikepiranog slikara i pisca Kristija Brauna u filmu „Moje levo stopalo“ (1989), a drugog za ulogu pohlepnog Danijela Plejnvjua u drami „Biće krvi“ (2007).

Apsolutni rekorder u osvojanju Oskara za najbolju glavnu ulogu je američka glumica Ketrin Hepbern, koji je dobila čak četiri puta.