Kratki_metar_plakat_Festival dokumentarnog i kratkometraznog filma od 30. marta
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće otvoren sutra uveče u Dvorani Kulturnog centra Beograda (KCB), svečanim uručenjem festivalske nagrade za životno delo autoru animiranih filmova Borislavu Šajtincu.
Potom će biti prikazani filmovi „I ovo je Beograd“ rediteljke Korine Švingruber Ilić, „Beograd“ Holanđanina Arjana Bretjesa i „U redu, pobedio sam“ Vladimira Petrovića.
U takmičarskom programu 57. festivala biće prikazana 82 ostvarenja, u nekoliko kategorija – 33 u domaćoj i 49 u međunarodnoj selekciji.
Na Festivalu će biti održana još dva, posebna takmičarska programa – „Vrelo“ i „Oko ponoći“.
Filmovi u programu „Vrelo“ otvaraju niz provokativnih pitanja koja se tiču i srpskog društva, a o kojima će nakon projekcija razgovarati autori, publika i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija, dok će program „Oko ponoći“ predstaviti muzičke dokumentarce.
Na Festivalu će biti prikazano i 100 dokumentarnih i kratkometražnih filmova, u okviru nekoliko specijalnih programa.
U okviru programa „Nagrada za životno delo“ biće predstavljena retrospektiva animiranih filmova ovogodišnjeg dobitnika te nagrade grafičara, ilustratora i autora animiranih filmova Borislava Šajtinca.
Program „Pip Šou“ organizovan je u čast člana žirija, pariskog reditelja Pipa Kodorova. U tom programu, pored filmova koje je režirao Kodrov, biće prikazana i avangardna ostvarenja iz arhiva Jugoslovenske kinoteke po njegovom izboru.
U programu „Nova svetlost“ biće prikazani filmovi snimljeni mobilnim telefonima i alternativnim filmskim sredstvima, dok će u programu „Specijalne projekcije“ biti prikazan film o reditelju Puriši Đorđeviću „Lepo vreme za mlad grašak“ Milana D. Špičeka i blok filmova bivših albanskih studenata Fakulteta dramskih umetnosti.
Filmovi će biti prikazivani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u sali „Amerikana“ u Domu omladine i u Pozorištu na Terazijama.
Festival će biti zatvoren 3. aprila u Pozorištu na Terazijama, kada će biti proglašeni dobitnici nagrada.
Povezana vest:  Nagrada Goranu Paskaljeviću u Palm Springsu