Krugovi..

„Krugovi“ među pobednicima Sandensa

Drama „Fruitvale“ i dokumentarni film „Blood Brothers“ dobitnici su glavnih nagrada Sandens festivala nezavisnog filma u Juti, na kojem je jedno od priznanja – za umetničku viziju u kategoriji svetskog filma, pripalo i srpskom reditelju Srdanu Goluboviću za film „Krugovi“.
„Fruitvale“ i „Blood Brothers“ su dvostruko nagrađeni budući da su osvojili nagradu žirija i nagradu publike za najbolju američku dramu, odnosno najbolji američki dokumentarac.
Golubovićev film je prikazan u okviru programa svetskog filma (World Dramatic Competition) sa još 12 ostvarenja iz celog sveta.
To je prvi put da se jedan film iz Srbije i regiona našao u takmičarskom programu Sandensa.
„Krugovi“ prate tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju, a glavni junaci, svedoci događaja iz prošlosti, donose odluke koje im menjaju živote.
Film „Fruitvale“, debitantsko ostvarenje 26-godišnjeg reditelja Rajana Kuglera, sa Oktavijom Spenser i Majklom B. Džordanom u glavnim ulogama, zasnovan je na istinitoj priči o Oskaru Grantu, žrtvi policijske brutalnosti koji je pretučen na smrt 2008.
Dokumentarac „Blood Brothers“ prati Amerikanca koji u Africi pomaže deci zaraženoj HIV-om.
Specijalne nagrade žirija za glumačka ostvarenja uručene su mladoj glumici Šajlin Vudli i njenom partneru Majlsu Teleru u filmu „The Spectacular Now“.
Glumica Lejk Bel, koja je na Sandens došla sa svojim rediteljskim prvencem, komedijom „In A World“, osvojila je nagradu za najbolji dramski scenario.
Pobednici Sandensa često budu neki od najpopularnijih nezavisnih filmova kao što je to slučaj sa prošlogodišnjim laureatom – „Zverima južnjačke divljine“, koji je ove godine u trci za Oskara u četiri glavne kategorije.
U kategoriji svetskih ostvarenje, dobitnici nagrada su južnokorejska drama „Jiseul“ za najbolji dramski film, kambodžanski dokumentarac „A River Ćanges Course“ koji je osvojio nagradu žirija dok je specijalna nagrada publike pripala dokumentarcu „Pušy Riot: A Punk Prayer“ o članicama ruske pank grupe „Pusi Rajot“, osuđene na kaznu zatvora zbog izvođenja „pank molitve“ u pravoslavnoj crkvi.

Povezana vest:  Da li ste spremni za "Doba sutrašnjice"?