Argo

Argo i Ben Aflek trijumfovali na dodeli Bafta nagrada

 

Film „Argo“ i njegov reditelj Ben Aflek dobili su ovogodišnje nagrade Bafta za najbolji film i reditelja na ceremoniji u Kraljevskoj operi u Londonu, prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC). „Argo“, rađen po istinitoj priči o talačkoj krizi u Iranu 1979. i Aflek trijumfovali su i na nedavnom 70. jubilarnom izdanju Zlatnog globusa, a tom ostvarenju se predviđa uspeh i na predstojećoj dodeli američkog Oskara 24. februara, mada Aflek nije ušao u konkurenciju za najboljeg reditelja.

Povezana vest:  Nevidljiva žena Felisiti Džouns na 42. FEST-u

Baftu za najboljeg glumca, baš kao i Zlatnog globusa, osvojio je Danijel Dej-Luis koji tumači lik Abrahama Linkolna u istoimenom ostvarenju Stivena Spilberga. On je iza sebe ostavio Afleka, koji u „Argu“ tumači i naslovnu ulogu, Bredlija Kupera iz „Silver Linings Playbook“, Hju Džekmana iz „Jadnika“ i Žoakina Feniksa iz „The Master“.

Za najbolju glumicu proglašena je Emanuel Riva za naslovnu ulogu u filmu „Amour“ Mihaela Hanekea, pobedivši Džesiku Čestejn iz „Zero Dark Thirty“, Marion Kotijar iz „Rust and Bone“, Dženifer Lorens iz „Silver Linings Playbook“ i Helen Miren iz „Hičkoka“.

Povezana vest:  Itan Hok i Kristin Skot Tomas u intrigantnom trileru „Žena iz susedstva“

U kategorijama najboljeg sporednog glumca i glumice, Bafte su dobili Kristof Valc iz „Đangove osvete“ i En Hatavej iz „Jadnika“. „Đangova osveta“ Kventina Tarantina pobedila je u kategoriji originalnog scenarija, ispred „Amour“ Hanekea, „The Master“ Pola Tomasa Andersona, „Moonrise Kingdom“ Vesa Andersona i Romana Kopole i „Zero Dark Thirty“ Marka Boala.

Za najbolji film van engleskog govornog područja proglašen je „Amour“, koji je prošle godine dobio i Zlatnu palmu u Kanu. Baftu u kategoriji najbolje originalne muzike odneo je najnoviji nastavak iz serijala Džems Bonda – „Skyfall“.

Povezana vest:  Manoel de Oliveira sa 102 godine priprema novi film