Ljubav 02

„Ljubav“ i „Pored puta“ od danas u bioskopima

Film „Ljubav“ reditelja Mihaela Hanekea kojim je ove godine na rasprodatoj projekciji otvoren 41. FEST od danas će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru. „Ljubav“ je na prošlogodišnjem Kanskom festivalu nagrađena glavnom nagradom festivala, „Zlatnom palmom“.
U bioskopima će se od danas naći i film „Pored puta“ reditelja Zorana Lisinca, takođe prikazan na ovogodišnjem FEST-u. U filmu, između ostalih, igraju američki glumac Majkl Medsen, koji je ove godine otvorio FEST, kao i srpski glumac Lazar Ristovski.
„Ljubav“ je priča o Žoržu i Ani, penzionisanim muzičkim pedagozima, koji žive u lepo nameštenom pariskom stanu. Srećni su i zadovoljni, još uvek aktivni, nežni i zaljubljeni. Jednog dana Ana doživi prvi u nizu moždanih udara, koji joj parališu jednu ruku, što joj onemogući sviranje klavira, a potom se ispolje u vidu progresivne demencije. Žoržovo lice se grči u strahu: osoba koju je voleo i još uvek voli počinje da nestaje pred njegovim očima. Kako se Anin život gasi, gasi se i njen identitet. Da li će se i njihova ljubav raspasti?
„Pored puta“ govori o samoproklamovanom mornaru koji je napustio jednu obalu, ali nije još dosegao drugu. Kada njegova devojka zatrudni, on seda u kola i odlučuje da se preseli za Los Anđeles s namerom da svoj san o brend dizajnu pretvori u stvarnost. Na tom putu upoznaje Nenu, turistkinju iz Nemačke, koja ide u Kaliforniju na koncert svog omiljenog benda. Njih dvoje nastavljaju put zajedno, ukrštajući staze s mnogim likovima, među kojima je i Srbin Milutin.

Povezana vest:  Film "Trči za životom" od danas u bioskopima