FCS

FCS: Ministarstvo kulture treba da bude odgajivač kulture

Filmski centar Srbije (FCS) očekuje da Ministarstvo kulture i informisanja bude odgajivač, a ne usporavač razvoja kulture, ono ne treba da stvara kulturu, već uslove da se različiti vidovi kulture razvijaju, saopštio je danas taj centar.
Vršilac dužnosti direktora FCS Miroljub Vučković uputio je odgovor FCS na izjavu državnog sekretara Ministarstva kulture Miroslava Tasića datu na konferenciji za novinare u petak, 1.marta.
Tasić je tada izjavio da FCS nije dobro poslovao, nije donosio planove rada niti finansijske izveštaje, nisu se poštovali propisi o radu ustanova kulture, a samo za službena putovanja potrošeno je 1.100 puta više nego je predviđeno.
U odgovoru je istaknuto da je FCS dostavio Ministarstvu kulture i informisanja Predlog plana rada i finansijskog plana čak za tri godine ođednom, i to 27. septembra 2012, godine, što znači u vreme Tasićevog mandata.
Saglasno novom Zakonu o kinematografiji, čija je primena počela 3. jula 2012, u vreme nadolazećih oskudica, FCS je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da zajedno nađu odgovarajuće rešenje za finansiranje kinematografije: sredstvima iz budžeta, RTS, RRA, RATEL, ali odgovor nije stigao do danas.
Iz ovih izvora finansiranja FCS je planirao za dva konkursa u ovoj godini šesto miliona dinara, a preko sredstava javnog informisanja Ministarstvo kulture i informisanja obavestilo je javnost da u ovoj godini kinematografija neće dobiti ni jedan dinar iz budžeta, navodi se u odgovoru Tasiću.
U odgovoru Tasiću FCS ističe da planira sredstva i za predstavljanje srpskog filma u svetu, posebno na marketima u Berlinu i Kanu, što uključuje i službena putovanja.
-To košta! Kad ne zna koliko šta košta FCS pita, proveri, uporedi i upiše cifre u predlog plana rada i finansijskog plana i blagovremeno dostavi ministarstvu kulture i informisanja -navedeno je u odgovoru.
Takođe je istaknuto da nekoliko meseci pre ostavke prvog direktora FCS, 2007. godine, promocija u Kanu koštala je oko 11,5 miliona dinara koliko je FCS ukupno platio za tri godine što pokazuje da FCS sa aktuelnim vd direktorom svestan da živimo i radimo u zemlji osiromašenih resursa.
Ali to ne znači da je FCS službena putovanja mogao da planira sa iznosima koje je odredilo ministarstvo, 257.400 dinara za 2010. godinu, 261.000 dinara za 2011. godinu, 98.00 dinara za 2012. godinu i za 2013. godinu 300.000 dinara.
Navedene iznose Ministarstvo je odredilo bez uvažavanja zahteva i potreba FCS, ne ulazeći podrobno u suštinu delovanja svojih institucija, navodi se u odgovoru uz ocenu da to nije samo zato jer nema sredstava.
U centru pažnje revizorske komisije u FCS su službena putovanja u 2011. godini. Vučković ističe da je FCS za promociju našeg filma, što uključuje i službena putovanja u 2011. (godina koja je u fokusu revizora) planirao 20.775.000 dinara (Berlin, Kan, različiti festivali ili marketi, posebne nedelje i programi našeg filma, kotizacije za Mrežu kinematografije zemalja Jugoistočne Evrope i učešće u Fondu za razvoj projekata, članstvo u Evropskoj filmskoj promociji, sednice Eurimages…), a utrošio 2.313.000 dinara, uključujući i službena putovanja. Za ova sredstva pored kompletne finansijske dokumentacije i izveštaja, postoje potpisani ugovori sa ministarstvom kulture i informisanja kojima su ova ukupno navedena sredstva odobrena, navodi se u odgovoru FCS, koji je potpisao Vučković.

Povezana vest:  Ma nije on takav danas premijerno u Sava centru