Kratki_metar_plakat_Filmovi najzabranjivanijeg iranskog reditelja
Treći dan Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma biće u znaku domaćeg takmičarskog programa i filmova iranskog reditelja, člana žirija festivala, Kamrana Širdela.
U domaćoj takmičarskoj selekciji biće prikazana četiri kratka igrana filma i 10 dokumentarnih ostvarenja – sedam u Dvorani Kulturnog centra Beograd i tri u ponoćnom programu Kinoteke, dok će u međunardnoj selekciji na programu biti sedam kratkih igranih filmova.
Širdel, „otac“ škole novog iranskog filma, koji je otvorio put određenoj vrsti kritičkog filma sa socijalnim temama i odličnim politički dokumentovanim osvrtom na realnost, najzabranjivaniji reditelj u Iranu, na beogradskom festivalu predstaviće svojih pet ostvarenja u okviru pratećeg programa.
Publika će u Muzeju Jugoslovenske kinoteke sa početkom u 18 časova imati priliku da pogleda dokumentarne filmove „Ženski zatvor“ (1965), „Kaleh, ženski kvart“ (1866), „Teheran je glavni grad Irana“ (1966), „Noć kada je padala kiša“ (1967) i „Usamljenost Opus 1“ (2002).
U Kinoteci se nastavlja „Pip šou“, a na programu su filmovi iz arhiva Jugoslovenske kinoteke: „Skullduggery“ Stena Vanderbika (1962), „Diagonal Symphony“ Vikinga Egelinga (1924), „Meshes of the Afternoon“ Maje Deren (1943) i „Wavlength“ Majkla Snoua (1967).
U okviru programa „Vrelo“ večeras će u Domu omladine biti prikazani filmovi „Oproštaj“ Venture Durala (Španija) o Andresu Rabadanu koji je nakon što je izbacio iz koloseka tri voza i ubio oca strelom, osuđen na 20 godina u zatvorskoj psihijatrijskoj bolnici i „Oružje rata“ u kome se rediteljke bliznakinje Ilse i Femke van Velzen (Holandija) bave silovanjem kao ratnim zločinom u Kongu.
Između projekcija biće održana tribina o seksualnom nasilju nad ženama i decom, koju organizuje Direkcija Festa u saradnji sa Incest trauma centrom Beograd.
Povezana vest:  Arsen Dedić specijalni gost na otvaranju festivala povodom filma ''Moj zanat''