MovieTape

Jelena Mitrović: Da li neko želi da ukine kinematografiju?

Srpski filmski producenti, reditelji i glumci tražiće hitan sastanak u Ministarstvu kulture Srbije da bi se razrešila dilema oko Nacrta zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim se predviđa ukidanje bitnih odredaba o finansiranju filmske proizvodnje u Zakonu o kinematografiji, rekla je danas Tanjugu producentkinja Jelena Mitrović.
-Mi smo laici i nije nam jasno kako su se ođedanput pojavile te završne odredbe u Nacrtu kojima se ukidaju članovi Zakona o kinematografiji koji se odnose direktno na budžet za film, na deo koji bi trebalo da se uplaćuje od strane Ratela, RRA-a i RTS-a – rekla je ona.
Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara bio je danas predmet javne rasprave u Privrednoj komori Srbije, kojoj su prisustvovali mnogi zabrinuti filmski radnici.
-Postavili smo pitanje Ministarstvu fiinansija, koje je organizovalo raspravu, na osnovu kog istraživanja planiraju da ukinu članove Zakona o kinematografiji koji do sada još nisu ni primenjeni u praksi – rekla je Mitrovićeva.
Naime, Zakon o kinematografiji donet je u decembru 2011. godine, a stupio na snagu u leto 2012. Propisano je da se procenat od Ratela i drugih izvora finansiranja filmske proizvodnje obračunava početkom godine za prethodnu i uplaćuje do sredine tekuće godine, tako da prva uplata još nije ni došla na red.
-Glavni problem je što nadležni u Ministarstvu finansija kažu da su oni to uradili u sprezi sa Ministarstvom kulture, ali nije objašnjeno ko je iz Ministarstva kulture dao pozitivno mišljenje da se ukinu ti članovi Zakona o kinematogafiji – izjavila je Mitrovićeva.
Za sada nije bilo moguće dobiti odgovor na ovo pitanje u Ministarstvu, budući da je ministar Bratislav Petković na službenom putu u Belorusiji.
-Situacija za srpski film je vrlo ozbiljna. Izgleda kako neko – da li iz jednog ili drugog ministarstva zaišta želi da potpuno ukine kinematografiju – ocenila je producentkinja iz kuće „Baš čelik“ koja potpisuje nagrađivane filmove „Klip“ i „Krugovi“.
Ona je dodala da je na sastanku u Privrednoj komori bilo i nerazumevanja za problem sineasta, jer je, navodno, reč o neznatnim sredstvima od dva-tri milona evra.
-Za nas u ovom trenutku, kada imamo nula dinara u budžetu kulture opredeljenih za film, to uopšte nije mala suma. Poenta je da se nama ukida pravo na rad ako se desi da kinematogafija ostaje bez i jednog izvora finansiranja – naglasila je Mitrovićeva.
Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđa ukidanje dodatnih izvora finansiranja za filmsku industriju – preko RRA, RATEL i RTS. Zakon o kinematografiji predviđa da se za podsticanje domaće kinematografije obezbeđuju sredstva iz budžeta Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave.
Zakonom je takođe predviđeno da se za film daje 1,5 odsto od mesečne pretplate za RTS, 20 odsto od naknade koju emiteri plaćaju RRA, a 10 odsto od sredstava od naknade koju telekomunikacioni operateri plaćaju RATEL-u.
Predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS) Darko Bajić zatražio je i sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija kako bi se razrešio ovaj problem.
Bajić je na skupu u Privrednoj komori izjavio da Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ima dobre namere, ali da za filmske radnike predstavlja „put do pakla“. Istakao je da su oni 20 godina pokušavali da nađu sistem za finansiranje filma, što je konačno ušlo u Zakon o kinematogafiji, a sada bi trebalo da se briše i pre početka primene. O ozbiljnosti trenutka u kojem se nalazi kinematorafija u Srbiji, njenom nezavidnom finansijskom i zakonskom položaju biće reči u četvrtak, 14. marta u FCS-u, koji ocenjuje da je ceo problem „odraz aktuelnog odnosa države prema kulturi“.

Povezana vest:  Sigorni Viver veruje u postojanje vanzemaljaca