star-trek-into-darkness poster

Kritičari: Nove „Zvezdane staze“ dokaz da je franšiza živa

Posada broda „Enterprajz“ pojavila se na londonskoj premijeri naučnofantastičnog filma „Star Trek: Into Darkness“ (Zvezdane staze: U tami) za koji kritičari kažu da predstavlja dokaz da je ova franšiza i dalje živa i prosperitetna.
Film u kome Kris Pajn igra kapetana Džejmsa T Kirka a Zahari Kvinto prvog oficira Spoka nastavak je, u 3D formatu, filma koji je 2009. godine režirao Džej Džej Abrams kojim je udahnut nov život popularnoj franšizi i publici predstavljeni novi likovi.
Kako prenosi Rojters, film počinje terotističkim napadom na London, a glavni krivac je Džon Harison koga igra trenutno veoma popularni britanski glumac Benedikt Kumberbač.
Posada „Enterprajza“ u kojoj su i Njota Uhura (Zoe Saldana), Bouns (Karl Urbanm) kreće u potragu za njim ali saznaje da stvari nisu onakve kako se čine, a situaciju komplikuju i neke moralne dileme i životne odluke.
PRve kritike drugog Abramsovog filma su pozitivne ali se ne očekuje da će on režirati i treći film jer je pristao da radi na novom filmu iz serijala „Ratovi zvezda“.
Abrams je u januaru potpisao ugovor sa kompanijom „Dizni“ na osnovu koga će režirati sedmi film „Ratova zvezda“ koji bi u bioskopima trebalo da se pojavi 2015. On je, međutim, rekao i da bi voleo da ostane povezan sa „Zvezdanim stazama“ koje producira „Paramaunt“. „Ako bude trećeg filma, definitivno ću učestvovati kao producent“, rekao je on Rojtersu.
Premijera novog dela „Zvezdanih staza“ u SAD se očekuje 17. maja. Ovo je 12. film u franšizi koju je pre 50 godina osmislio Džin Rodenberi. Do sada je snimljeno i šest TV serija.
Do danas, 11. filmova „Zvezdanih staza“ zaradilo je više od jedne milijarde dolara na blagajnama u SAD.
Za razliku od prvog Abramsovog filma koji je kritika sa oduševljenjem prihvatila, drugi je dobio pohvalne ali nešto slabije kritike. „Gledaoci iz bioskopa neće izaći pođednako oduševljeni kao 2009. ali je ovo zaista uzbudljivo ostvarenje“, naveo je kritičar „Gardijana“.
Film je „skromna, zabavna i povremeno smešna priča koja ne ruši nikakve barijere niti nudi izuzetno upečatljiva izvođenja“, naveo je „Tajm aut London“.
Kumberbač (36), koji je svetsku slavu stekao ulogom Šerloka Holmsa, u novoj Bi-Bi-Si-jevoj adaptaciji „Šerlok“ dobio je pozitivne kritike.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD