Steven SoderberghBraća Koen, Polanski, Soderberg u trci za Zlatnu palmu

Braća Koen, Roman Polanski i Stiven Soderberg vratiće se na filmski festival u Kanu, koji počinje u sredu, gde će se zajedno sa mladim, talentovanim autorima nadmetati za glavnu nagradu festivala – Zlatnu palmu.
Film Baza Lurmana „Veliki Getsbi“ sa Leonardom DiKapriom i Keri Muligan otvoriće u sredu uveče 12-dnevni festival.
„Getsbi“ se ne takmiči za Palmu ali je Lurman pod ogromnim pritiskom da veliki američki roman F. Skota Ficdžeralda približi novoj generaciji gledalaca ali i čitalaca.
Lurmanova 100 miliona dolara vredna ekstravaganca snimljena je u 3D formatu, a muziku za film radio je reper Džej Zi uz podršku Bijonse, VIl Aj Ema i Emeli Sande. Film, kome će Kan biti evropska premijera, podelio je kritiku ali i publiku u SAD gde se već nekoliko dana prikazuje.
DiKaprio, Majkl Daglas, Met Dejmon i Rajan Gosling neka su od imena sa A liste poznatih koji će prošetati crvenim tepihom festivala, dok će Stiven Spilberg predvoditi žiri u kome su i Nikol Kidman, Ang Li i Kristof Volc.
Jedan od najočekivanijih filmova u konkurenciji za Zlatnu Palmu je „Behind the Candelabra“ Stivena Soderberga u kome Daglas igra živopisnog zabavljača Liberačija koji za života nikada nije obelodanio da je gej. Film je izabrao savršen trenutak u godini kada sve više zemalja dozvoljava istopolne brakove i gej parovima da usvajaju decu, piše Frans pres.
Film je takođe i neka vrsta labudove pesme za Soderberga koji je najavio da planira da se povuče. Ovaj 50-godišnji režiser i scenarista koji je slavu stekao baš zahvaljujući Zlatnoj palmi koju je 1989. dobio za „Seks, laži i videotrake“, požalio se da su holivudski studiji odbili da finansiraju njegov film jer je bio previše „gej“.
Braća Koen, koji su poslednji put bili deo takmičarskog programa Kana 2007. sa filmom „Nema zemlje za starde“ ovaj put se takmiče sa „Inside Llewyn Davis“, pričom o njujorškoj folk sceni 1960ih. Film će biti i drugo pojavljivanje za Muliganovu na Kanu. Ova 27-godišnja Britanka ignorisala je savet da zaboravi na glumu i uda se za bankara i umesto toga zaradila je nominaciju za Oskara pre nego što je napunila 25 godina.
Polanski, koji u avgustu puni 80 godina, vraća se u Kan sa „La Venus a la Fourrure“ (Venera u krznu), dramom u kojoj igra njegova supruga, francuska glumica Emanuel Senje.
U Kanu će biti organizovano i specijalno prikazivanje „apdejtovane“ verzije „Vikenda šampiona“ koji su Polanski i Frenk Sajmon snimili 1971. o vozaču Formule jedan Džekiju Stjuartu. Drugi film koji će biti specijalno prikazan je „Najveća borba Muhameda Alija“ Stivena Frirsa.
U međuvremenu, u takmičarskoj selekciji u kojoj je 20 ostvarenja biće prikazan i film „Only God Forgives“, nova saradnja Nikolasa Vindinga Refna i Rajana Goslinga posle „Vozača“. U filmu igra i Kristin Skot Tomas.
Među takmacima za Zlatnu palmu su „Le Passe“ Ašgara Farhadija, vampirska romansa Džima Džarmusa „Only Lovers Left Alive“.
Japan ima dva filma u trci za Palmu – „Soshite Chichi Ni Naru (Kakav otac, takav sin) Hirokazu Kore Eda i „Wara No Tate“ Takašija Mikea.
Iz Kine stiže „Tian Zhu Ding“ (Dodir greha) anredgranud režisera Džija Džangkea.
Jedina rediteljka u trci za Zlatnu Palmu je Valerija Bruni Tedeši, sestra nekadašnje prve dame Francuske Karle Bruni Sarkozi sa filmom „Un Ćateau en ITalie“. Organizatori festivala, u želji da preduprede kritike, tvrde da je film Tedešijeve izabran zato što je dobar, a ne da bi konkurencija bila politički korektna.
Žene su bolje predstavljene u paralelnoj sekciji „Izvestan pogled“ koju otvara film Sofije Kopole „The Bling Ring“ – priča o grupi adolescentkinja koje pljačkaju domove poznatih opsednute svetom „prelepih ljudi“.
U takmičarskom programu festivala koji traje od 15. do 26. maja su i „Michael Kohlhas“ Arnoa Despalijera, „Jimmy P“ Arnoa Deplešina, „Heli“ Amata Eskalantea, „The Immigrant“ Džejmsa Greja, „Grigris“ Mahmata Saleha Haruna, „La Vie d’Adele“ Adbelatifa Kečiče, „Jeune et Jolie“ Fransoa Ozona, „Nebraska“ Aleksandra Pejna, „La Grande Belleža“ Paola Sorentino, „Borgman“ Aleksa van Varmerdama.

Povezana vest:  Naomi Vots u filmu o Gertrudi Bel