Glenn CloseGlen Klouz: Drugačije bih odigrala Fatalnu privlačnost

U hit filmu „Fatalna privlačnost“ iz 1987. godine, glumila je poremećenu, osvetoljubivu ljubavnicu, ali Glen Klouz danas žali zbog te uloge, smatrajući da je njen portret Alekse Forest doprineo dodatnom stigmatizovanju mentalnih bolesti u javnosti.
Njena ubedljiva gluma u tom filmu, jednom od najuspešnijih ostvarenja tokom 1980-ih godina, u kojem je igrala ospesivnog i surovog ubicu, donelo joj je nominaciju za Oskara za najbolju žensku ulogu.
-Danas bih imala drugačiji pristup toj ulozi. Odglumila bih je na sasvim drugačiji način – kazala je Klouz u intervjuu koji je prošle nedelje dala američkoj televiziji CBS.
Ona smatra da glumci „imaju moralnu odgovornost“ da objasne kompleksnost mentalnih oboljenja umesto da ih prikazuju samo kao uzrok poremećenog i nasilničkog ponašanja, što se često događa u filmovima.
-To je pogrešno, i dokazano kao pogrešno i nemoralno je nastaviti s tim – kazala je glumica, podsetivši da većina ljudi koji pate od mentalne bolesti nisu nasilni, dok većina počinilaca teških krivičnih dela nemaju dijagnozu mentalne bolesti.
U psihološkom trileru iz 1987, Klouz igra Aleksu Forest, ženu koja ima kratku vezu sa oženjenim biznismenom Denom Galagerom (igra ga Majkl Daglas).
Kada joj Galager stavi do znanja da ne želi da nastavi da se viđa s njom, Aleksa najpre preseca sebi vene, a potom kidnapuje njegovu ćerku i pokušava da mu ubije ženu.
Stručnjaci objašnjavaju da lik koji tumači Glen Klouz ima opsesivni poremećaj, poznat kao sindrom Klerambo, usled kojeg bolesna osoba veruje da je neko zaljubljen u nju.
Klouz navodi da se tokom snimanja filma o tome nije vodilo računa.
-Zaprepašćujuće je da sam tokom istraživanja za ‘Fatalnu privlačnost’ razgovarala sa dva psihijatra – kazala je 66-godišnja glumica, dodajući da ni u jednom trenutku niko od njih nije pomenuo stanje mentalne poremećenosti.
-Danas bih, svakako, prvo na to pomislila – napomenula je Klouz koja je, u međuvremenu, postala aktivista za poštovanje i razumevanje osoba sa mentalnim bolestima, poput njene sestre Džesi, koja ima bipolarni poremećaj i njenog sestrića Kalena, koji pati od afektivne šizofrenije.
Glen Klouz je tokom karijere, duge tri i po decenije, dobila tri Emi nagrade, dva Zlatna globusa i tri Tonija, ali joj je Oskar izmakao iako je bila nominovana čak pet puta: dva puta za najbolju glavnu i tri za najbolju sporednu glumicu. Široj publici je verovatno najpoznatija po ulogama markize de Mertej u drami „Opasne veze“ i Kruele de Vil u komediji „101 dalmatinac“.

Povezana vest:  Saznajte više o sedmom nastavku Harija Potera