Man-Of-Steel-2013Britanac Henri Kavil – nova zvezda Holivuda

Britanski glumac Henri Kavil ulazi na velika vrata u Holivud ulogom sveameričkog superheroja Supermena u mračnom filmu Zaka Snajdera „Čovek od čelika“ koji u petak stiže u bioskope u SAD.
Kavi, 30, najpoznatiji po ulozi u seriji „Tjudorovi“ i filmu „Besmrtnici, rekao je Rojtersu da je za ulogu legendarnog superheroja DC Komiksa, koji ovog meseca slavi 75 rođendan, odlučio da ne izigrava Supermena.
„Uzeo sam iskustva tog tipa, njegove strahove od budućnosti, njegove snove o budućnosti i primenio to na sve što sam radio“, rekao je on.
„Čovek od čelika“ je priča o počecima Supermena i njegovog alterega Klarka Kenta koji se 1938. prvi put pojavio u stripu Džoa Šustera i Džerija Sigela.
Snajderova priča počinje sa rođenjem Supermena na planeti Kripton i odlukom njegovih roditelja da ga spasu i pošalju na Zemlju kako bi izmakao generalu Zodu koga igra Majkl Šenon.
Film u kome Ejmi Adams igra Lois Lejn prati Supermenovo odrastanje kod Kentovih u Smolvilu, Kanzas, i njegove pokušaje da se pomiri sa sopstvenim super moćima.
„Postoji nešto specijalno u vezi sa ovim likom, način na koji je podignut ga čini Supermenom“, rekao je Kavil o sistemu vrednosti svog lika koji su mu ulili ljudi koji su ga usvojili – Džonatan (Kevin Kostner) i Marta Kent (Dajan LEjn).
Čovek od čelika, koji je producirao Kristofer Nolan, oslanja se u značajnoj meri na akciju i naučnu fantastiku kako bi privukao publiku.
Studio „Vorner“ nada se da će ovim filmom pokrenuti novi serijal filmova o Supermenu posle neuspeha „Povratka Supermena“ sa Brendonom Rutom u naslovnoj ulozi.
Filmovani stripovi poslednjih godina uživaju uspeh na bioskopskim blagajnama, Nolanova trilogija o Betmenu zaradila je više od dve milijarde dolara. „Dizni“ i „Marvel“ su izvukli džekpot sa „Osvetnicima“ i „Ajron menom“ koji su zaradili više od milijarde na blagajnama.
Snažne vilice i širokih ramena, malo poznati Kavil podseća na pokojnog Kristofera Riva koji je uspešno igrao Supermena u četiri filma od 1984. do1987. koji su zaradili više od 400 miliona dolara.
Glumci Din Kejn i Tom Viling koji su igrali Supermena u serijama „Lois i Klark: Nove avanture Supermena“ i „Smolvil“ takođe su izgradili karijeru igrajući ovog superheroja.
Kavil kaže da je svesno ignorisao ranije izvedbe Supermena i da se fokusirao na strip kao glavni izvor i da je čak i napravio fajl posvećen superheroju.
„Beleške su postale neka vrsta sekundarnog karaktera koji vreba i oslanjao sam se na njih. Ne postoji reč koja može da opiše kako izgleda igrati Supermena. To je samo osećaj koji morate da kanališete u lik, nesvesno i instinktivno“, objasnio je on.
Osim ovog izazova Kavil je morao da se izbori i sa pritiskom da li jedan Britanac može da igra američkog heroja rođenog na Kriptonu i odgajanog u Kanzasu.
„Dokle god to mogu da uradi uverljivo i dovoljno dobro igram Amerikanca, onda sam OK sa time“, rekao je Kavil uporedivši situaciju sa britanskim superšpijunom Džejmsom Bondom.
„Ne bi mi smetalo da Amerikanac igra Bonda dokle god bi to radio dobro“, rekao je Kavil.

Povezana vest:  POSLEDNJI TREJLER ZA FILM PLANETA MAJMUNA – RAT