otvaranjeMira Stupica otvorila 42. Filmski festival u Sopotu

U Sopotu je večeras svečano počeo 42. Filmski festival Sofest, na kojem će do 6. jula u glavnom programu učestvovati 10 srpskih dugometražnih igranih filmova.
Festival je proglasila otvorenim jedna od naših najvećih dramskih umetnica Mira Stupica, pred mnogobrojnom publikom okupljenom ispred Centra za kulturu Sopot.
„Ovde je toliko lepo da sam rešila da i iduće godine otvorim festival“, rekla je u šali 90.godišnja Stupica.
Mnogobrojnoj publici obratila se i jedna od najvoljenijih glumica Mira Banjac.
„Svesni smo teškog vremena u kome živimo i stvaramom, ali ovaj lepi festival ipak živi svoj život. I umetnost i kultura su vekovno utemeljene tekovine civilizovanog sveta i mi branimo dostojanstvo umetnosti, ne želeći da budemo na tenderu ili nešto za jednokratnu upotrebu“, rekla je Banjac.
Ona se zahvalila glumcima i svima koji su stvarali dobre filmove, donoseći zadovoljstvo publici i nagrade iz sveta, „a na žalost nisu dovoljno vrednovani“.
„Ali, ovo je trenutak za slavlje i želim da ovaj susret umetnika i publike prođe u dobrom raspoloženju i radosti“, rekla je Mira Banjac.
Prethodno je kroz glavnu ulicu do platoa ispred Centra za kulturu održan tradicionalni defile glumaca, reditelja i drugih filmskih umetnika i poslenika, a usledio je isto tako tradicionalni vatromet.
U galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba plakata filmova u kojima je igrala Mira Stupica.
Svečanost su ovoga leta upotpunili igrači iz plesne predstave „Raskršće“, koja je smeštena u prošla vremena, inspirisana folklornom igrom i narodnom pesmom.
Glavni program počeo je domaćom premijerom filma „Mamaroš“ reditelja i scenariste Mome Mrdakovića, koji je svetsku premijeru imao pre nekoliko dana na festivalu u Moskvi.
U ovom ostvarenju svoju 44. filmsku ulogu kreirala je upravo Mira Banjac, kao majka Mara, a njenog sina igra Bogdan Diklić.
Za nagrade se takmiči još devet filmova – „Ljubav dolazi kasnije“ Hadži-Aleksandra Đurovića, „Ljuljaška“ Tamare Drakulić, „Artiljero“ Srđana Anđelića, „Država“ Jelene Marković, „Krugovi“ Srdana Golubovića, „Vir“ Bojana Vuka Kosovčevića, „Falsifikator“ Gorana Markovića, „S/kidanje“ Koste Đorđevića i „Led“ Jelene Bajić Jočić.
Nagrade 42. Sofesta, koje će biti saopštene 6. jula, dodeljuju se u 10 kategorija. To su produkciji najboljeg filma, za najbolju režiju, scenario, žensku i mušku ulogu, scenografiju, snimateljski rad, kostimografiju, originalnu muziku, montažu, kao i za najbolji film po odluci žirija publike.
U stručnom žiriju radiće glumica Dragana Varagić, profesor FDU Feti Dautović i reditelj Miroslav Terzić.

Povezana vest:  Sandler opet u trci za Zlatne maline