The Mad ScientistJoš jedan film o Tesli?

Američki reditelj Majkl Enton svetu će prikazati život Nikole Tesle kroz film „The Mad Scientist“ (Ludi naučnik) koji će delom snimiti u Srbiji i na srpskom jeziku.
Film će baciti novo svetlo na život srpskog naučnika u SAD i otkriti istinu o njegovom odnosu sa Tomasom Edisonom. Američki reditelj rekao je sajtu „InSerbia“ da je Tesla jedan od najvećih naučnika na svetu, zaslužan za mnoga važna otkrića i izume ali da se o njemu, van Balkana, malo zna.
Enton je sad odlučan da svetu pokaže Teslinu veličinu.
-Isak Njuton, Bendžamin Frenklin, Albert Ajnštajn su poznata imena ne samo u SAD već u celom svetu. Kada pogledamo Teslu, možemo reći da njegov doprinos ne samo da je u rangu sa njihovim već u nekim slučajevima i veći. Ali izvan Srbije on je misterija. Često izgleda da se o njemu govori samo preko društvenih medija i to uglavnom kada je reč o nekim teorijama zavere – rekao je on.
Ideja filma je da okonča misteriju iza čoveka. „Moja namera je da definišem ko je Tesla bio i odalke je došao. Još važnije, podelićemo Teslinu priču i zaostavštinu sa generacijom koja je odrasla nesvesna njegovog uticaja na svet“, dodao je Enton.
Teslu će igrati srpski glumac rođen u Nemačkoj Branko Tomović, a delovi filma biće snimljeni u Srbiji. -Mislim da bi se Srbi složili da film o Nikoli Tesli treba snimiti u Srbiji. Stoga, iako će veći deo filma biti snimljen u SAD, ključne scene biće snimljene u Srbiji – rekao je reditelj.
Enton je rekao i da će neke scene biti snimljene na srpskom, što je pomalo neobičan potez za jedan americki film. „Tesla je bio Srbin. Pričao je srpski sa porodicom i verujem da bi želeo da njegov jezik bude tačno predstavljen. To će pomoći u stvaranju atmosfere i približiti nas stvarnom čoveku“, rekao je on.
Enton takođe traži srpsku glumicu koja bi igrala Teslinu majku. „Autentičnost mi je važna“, rekao je on. -Želim da film bude što tačniji tako da i likovi u filmu treba da budu Srbi. Već smo izabrali Branka Tomovića za glavnu ulogu ali sada tražim srpske glumice koje bi igrale njegovu majku i sestre.
Enton je rekao da želi da „Srbija bude ponosna na ovaj film“ ali i da međunarodnoj publici pruži novi uvid u Telsu i da njegov film da ostane dokument za nove generacije.
-Interesovanje za Teslu raste. LJudi danas traže nešto više. Žele da čuju o ljudima koji su živeli živote veće od novca i slave. Uspeh se danas najčešće procenjuje poslovnim uspesima ali to nije bio krajni cilj kome je Tesla živeo ceo svoj život – rekao je on.
-Protekle godine, Tesla je bio jedan od pet najtraženijih naučnika na internetu, čak traženiji od Njutona. Sada je vreme da se ispriča Teslina priča pre nego što bude izmanipulisana do apsurda. To je stvar koja me goni: da ispričam priču koja će biti istinita životu i zaostavštini jednog velikog čoveka – dodao je Enton.
Njegov film, čije bi snimanje trebalo da počne u avgustu, izazvalo je, kaže, interesovanje velikih holivudskih glumaca.
-Ambicija mi je da napravim veliki film, film za Oskara, koji će biti dostojan veličine čoveka o kom govori. Da bih to postigao, neophodan mi je veći budžet od planiranog i zbog toga pozivam javnost da mi u tome pomogne, ne samo u SAD, već i u Srbiji – rekao je Enton.
Enton je inače producent, pisac i reditelj komedije „Potheads: The Movie“ i „Freaky Geeky Nation“. Karijeru je počeo kao scenarista da bi se prabacio na glumu i dobio manje uloge u serjama „ER“ i „Opšta bolnica“.
Kako se navodi na sajtu IMDB, najvećoj bazi podataka o filmu, 2008. vodio je jednu od najvećih kampanja za izbor senatora u istoriji Pensilvanije. Godinu dana kasnije izabran je za člana državnog komiteta Pensilvanije i potpredsednika bolnice Kej Ker hospis.
Tesla je lik koji se pojavljuje u više filmova a o njegovom životu u planu su još, najmanje, dva filma – uključujući i „Tesla – Ruler of the World“ scenariste Vladimira Rajčića sa Radetom Šerbedžijom i Lolitom Davidovič gde bi, kako se spekulise, naučnika trebalo da igra Kristijan Bejl.

Povezana vest:  Nagrade Sirsi Ronan i Gabori Sidibe u Santa Barbari