SRDJAN DRAGOJEVIC Srđan Dragojević: Ne verujem u takmičarski karakter umetnosti

Istaknuti srpski reditelj Srđan Dragojević prihvatio je da bude predsednik međunarodnog žirija na jubilarnom, 20. Festivalu evropskog filma (FEF) na Paliću, ali je izjavio da je to za njega nelagodna dužnost, jer ne veruje u takmičarski karakter umetnosti, saopštili su danas organizatori FEF-a.
-Biću iskren, uvek kada sam u festivalskom žiriju imam identičan osećaj nelagode. Nelagode, jer ne verujem u takmičarski karakter umetnosti – obrazložio je on.
Dragojević je zapitao kako se može „izvagati toliko različitih glasova, vizija, pogleda na svet“, dodavši kako „shvata da je takmičarski duh, na žalost, teško savladiva odlika naše vrste“.
-Kada sam već tu, trudim se da ostalim članovima žirija skrenem pažnju da, zapravo, pobednika i poraženih nema, da svi zajedno prisustvujemo trijumfu sedme umetnosti – istakao je on.
Članovi žirija biće Ešli Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Jesilkaj (poznata turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianeza (kritičarka iz Francuske).
U glavnom takmičarskom programu, koji se održava od 13. do 19. jula, učestvuje 14 filmova iz cele Evrope, a biće dodeljeni „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palicki toranj“ za najbolju režiju, kao i Specijalna nagrada žirija.

Povezana vest:  Robertu Redfordu nagrada "Čaplin" za životno delo