Grossmann2013-plakat9. Grossmann festival fantastičnog filma i vina od 15. do 20. jula

„Grossmann festival fantastičnog filma i vina“, deveti po redu, trajaće od 15. do 20. jula u Ljutomeru, Slovenija. Tokom 6 dana festival će ugostiti filmske stvaraoce iz celog sveta, prikazati širok izbor aktuelne produkcije horor i fantastičnih filmova, kao i starije žanrovske klasike, te pružiti publici mogućnost da se sretne sa autorima prikazanih filmova. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Festival će kao i prethodnih godina ponuditi i bogat prateći program: umetničke izložbe, koncerte, radionice filma i specijalnih efekata, Zombi paradu, izbor za „Kraljicu vriska“ i druge zanimljive sadržaje.
Grossmann 2013. činiće više od 90 različitih događaja: filmske projekcije, razgovori sa gostima, degustacije vrhunskih vina, prezentacije knjiga, umetničke izložbe, koncerti, glumačke i filmske radionice, radionice specijalnih efekata i filmske maske…
Festival će 15. jula svečano otvoriti ostvarenje „Byzantinum“ u režiji Neil Jordana, kojem je ovo slovenačka premijera. Do subote 21. jula će biti prikazano preko 30 dugometražnih i više od 40 kratkih filmova – od najaktuelnijih filmova horora i fantastike, preko filmova mlađih autora, do kultnih remek dela.
Glavni gosti ovogodišnjeg Grossmanna su legendarni italijanski glumac Franco Nero i italijanski režiser Enzo G. Castellari, kojima će biti uručene nagrade za životno delo i prikazana retrospektiva njihovih filmova.
Predsednik žirija za glavnu festivalsku nagradu „Hudi maček“ ove godine je naš poznati scenarista i reditelj Goran Marković, prošlogodišnji dobitnik priznanja Grossmannovog festivala za životno delo.
Grossmannu i ove godine gostuju majstori specijalnih efekata iz Srbije – ekipa Sendija Kumalakante Mad Squirrel FX, koji će biti zaduženi za pripremu „Zombi parade“. Oni će zainteresovane posetioce transformisati u zombije, koji će prošetati ulicama Ljutomera završnog dana festivala.
Od gostiju i Srbije biće tu i reditelj Milan Todorović, član žirija u konkurenciji za najbolji kratki film, potom reditelj Slobodan Šijan, bendovi Piknik i Horor Piknik. Takođe, nekoliko filmova srpskih autora učestvuje u takmičarskom (selekcije za najbolji muzički dokumentarac i kratkometražna filmska ostvarenja) i u revijalnom delu programa.
„Grossmann festival fantastičnog filma i vina“ od osnivanja 2005. godine ima izuzetnu saradnju sa Domom omladine Beograda, u kojem se redovno održavaju gostovanja ovog festivala pred beogradskom publikom.

Povezana vest:  Kanadski kritičari pozitivno o filmu Tehnotajz: Edit i ja