OnlyGodForgivesNeonposterGosbig3Glumci: „Samo bog prašta“ je moćan film

Najnoviji film Rajana Goslinga „Samo bog prašta“ podelio je kritiku, a kanadski glumac se slaže da krvavi triler smešten u podzemlje Bangkoka, među bokserske ringove i bordele, nije za svakoga.
„Ovaj film je poput droge“, rekao je Gosling novinarima uoči američke premijere filma. „Ili imate dobar trip ili loš“.
Sa minimalno dijaloga i groznim scenama mučenja i krvi, ovaj stilizovani film nije za svakoga, piše Rojters.
List „Holivud riporter“ opisao ga je kao „komad sa zastrašujućom atmosferom koji neće razočarati ljubitelje nikolasa Vindinga Refna i njegove crkve fetištičkog hipernasilja“.
Kritičar „Varajetija“ Piter Deburž film je proglasio „vežbom izvanrednog stila i minimalnog sadržaja“, dok je „Tajm aut“ ocenio da Refn „očigledno misli da je otkrio nešto duboko ovim raskošnim đubretom“.
Film je Goslingu pručio priliku da se ponovo ujedini sa Refnom sa kojim je radio na „Vozaču“ za šta je Refn u Kanu dobio nagradu za najbolju režiju 2011.
„Želeo sam da radim sa Nikolasom“, rekao je Gosling koji je nominovan za Oskara za ulogu „Half Nelson“. Zvezda filma „Beležnica“ smatra da je Refnov nasilni ton filma „deo jezika koji on koristi za komuniciranje“.
Gosling, 32, igra Džulijana, američkog begunca u Bangkoku koji vodi bokserski klub kao paravan za svoj biznis sa drogom. Pošto mu brat biva ubijen zbog ubistva mlade tajlandske prostitutke, njegova majka-gangsterka koju igra Britanka Kristin Skot Tomas, stiže u Bangkok i traži krvavu osvetu.
Ali misteriozni, bivši policajac naoružan mačem i sklon odsecanju različitih delova tela, ima drugačije planove.
Uloga majke bila je zanimljiv izbor za Skot Tomas, najpoznatiju po ulozi u filmu „Engleski pacijent“ za koju je bila nominovana za Oskara.
Sa dugom plavom kosom, teškom šminkom i visokim špicama Skot Tomas kaže da joj je kostim pomogao da uđe u lik.
„Nasilje je veoma, veoma šokanto ali je reč o drugačijem nasilju od onog fizičkog“, rekla je ona u intervjuu. „Tu postoji i veoma nasilna i uznemirujuća priča u vezi majke i sina“.
„Meni je sve to delovalo kao noćna mora. Uvlači vas i manipuliše. Mislim da je ovo veoma moćan film“, dodala je Skot Tomas.
Za razilku od „Vozača“, kaže Gosling koji upravo montira svoj režiserski debi „How to Catch a Monster“, novi Refnov film je više iskustvo a manje priča.
-Jednostavno se prepustite misteriji – rekao je on.
Film „Samo bog prašta“ već se prikazuje u beogradskim bioskopima.

Povezana vest:  Džordž Lukas veruje da će 2012. nastupiti kraj sveta