local heroesNova selekcija na festivalu CINEMA CITY – FRESH DANUBE FILMS

Na ovogodišnjem CINEMA CITY internacionalnom filmskom festivalu koji će se održati od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu, biće prikazano više od 130 filmova svrstanih u jedanaest selekcija. Nova selekcija na festivalu je FRESH DANUBE FILMS koja je nastala kao rezultat projekta realizovanog od strane festivala CINEMA CITY i partnera: Crossing Europe iz Linca (Austrija), festivala DORF iz Vinkovaca (Hrvatska) i beogradskog festivala Slobodna Zona, a uz finansijsku pomoć Evropske kulturne fondacije (European Cultural Foundation) iz Holandije.
Glavni cilj projekta FRESH DANUBE FILMS odnosi se na promociju i podršku kulturne raznolikosti i kreativne sinergije kinematografija iz podunavskog regiona zahvaljujući umrežavanju i platformi za podelu znanja mladim i talentovanim filmskim stvaraocima. Neposredni ciljevi projekta su umrežavanje filmskih institucija od značaja, kao i mladih filmskih profesionalaca kako bi ojačali svoje potencijale, ali i kako bi zajednički pokretali nove projekte.
Na festivalu CINEMA CITY selekcija FRESH DANUBE FILMS predstaviće hrvatsku komediju godine „Sonja i bik“ u režiji Vlatke Vorkapić, „Pismo ćaći“, pobednički film festivala u Puli 2012. u režiji Damira Čučića, ovogodišnjeg gosta festivala, potom dva odlična debitantska filma iz Austrije – „Lokalni heroji“ Heninga Bakhausa, uzbudljiv portret velikog fana Kurta Kobejna, i „Zauvek zajedno“ Monje Art i Karoline Bobek, filmsku priču o prijateljstvima i avanturama tinejdžerskog doba. Od domaćih ostvarenja u okviru FRESH DANUBE FILMS selekcije posetioci festivala moći će da pogledaju „S/Kidanje“ Koste Đorđevića, uzbudljivu priču o tri junaka različitog socijalnog statusa opsednutih ljubavlju prema pogrešnoj osobi, i odlično ostvarenje „Gde je Nađa?“ čiji scenario i režiju potpisuju mladi i talentovani Aron Sekelj, Raško Milatović, Miloš Milovanović, Nemanja Vojnović, Petar Ristovski, Tea Lukač, Marko Đorđević i Luka Popadić.
FRESH DANUBE FILMS platforma teži da doprinese umrežavanju autora, osnaživanju njihovih veština i uspostavljanju njihove pozicije u umetnosti i društvu imajući u vidu da poseduje snažan edukativni karakter.
U kontekstu Dunavskog regiona koji spaja 75 miliona ljudi, 38 regiona i 10 zemalja, film predstavlja jedan od najboljih instrumenata interkulturalnog dijaloga time što širi znanje i razumevanje na dubljem nivou baveći se pitanjima koja su zajednička mnogim društvima. Kao oblik umetnosti, film prikazuje savremenu realnost na veoma specifičan način, a u isto vreme utiče na veliki broj ljudi.
FRESH DANUBE FILMS projekat treba da doprinese prevazilaženju sporadične komunikacije između pojedinaca i institucija u filmskoj industriji širom Dunavskog regiona, ali i da ojača regionalni kulturni identitet, kao i da poveća konkurentnost ovog specifičnog filmskog tržišta. Kroz ovaj projekat promoviše se identitet putem originalnih i svežih umetničkih izraza s uticajima istočnih i zapadnih evropskih tradicija, ali i specifičnostima savremene umetnosti u svakoj od zemalja.

Povezana vest:  Ladies night događaj u Cineplexx bioskopima uz film ,,Čarobni Majk: Poslednji ples”