SofaDomaći filmski distributer Soul Food učestvuje u renomiranoj SOFA radionici

Škola filmskih agenata (School of Film Agents – SOFA) je radionica koja ima za cilj da podrži realizaciju inovativnih projekata mladih filmskih profesionalaca iz Srednje i Istočne Evrope, republika sa područja Kavkaza i iz Nemačke. Inicijator projekta SOFA je Nikolaj Nikitin, programski savetnik za Istočnu Evropu na Berlinskom filmskom festivalu (i selektor Glavnog takmičarskog programa Festivala evropskog filma Palić), a ova renomirana škola ima podršku direktora Berlinalea – Dietera Kosslicka.
Za učesnike će dvonedeljna intenzivna radionica, koja će se od 19. do 30. avgusta održati u poljskom gradu Vroclav, biti fokusirana na razvoj njihovih projekata: od ideje o filmskom muzeju u Kijevu i putujućeg festivala na nemačko-poljskoj granici, preko nezavisnog umetničkog bioskopa u Tbilisiju do veoma zanimljivog projekta Festival Box Office – interaktivne platforme koja prukuplja različite podatke o projekcijama filmova na festivalima, koju će predstaviti Sonja Topalović iz beogradske distributerske kuće Soul Food. Svih 10 projekata na kojima će raditi učesnici imaju potencijal za jačanje filmske kulture i filmske industrije u njihovim zemljama.
U radionici će učestvovati: Melinda Boros (distributer, Cluj-Napoca), Gábor Böszörményi (distributer, Budimpešta), Ketie Danelia (menadžer u Ablabuda Film LLC, Tbilisi), Leana Jalukse (dramaturg i project manager, Talin), Ivan Kozlenko (direktor filmske arhive u Nacionalnom centru Aleksandar Dovženko, Kijev), Eva Krizková i Eva Pavlovicová (osnivači filmskog magazina Kinecko kao i Filmtropa distributerske kuće, Bratislava), Jan Naszewski (generalni direktor u New Europe Film Sales, Varšava), Johannes Rexin (producent, Heimafilm, Cologne), Mira Staleva (zamenik direktora Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, Sofija) i Sonja Topalović (festival i marketing menadžer u distributerskoj kući Soul Food, Beograd)
Učesnici će imati dragocenu priliku da slušaju ugledne predavače kao što su: Claudia Dillmann (German Film Institute), Fatima Djoumer (Europa Cinemas), Marion Döring (predsednica Evropske filmske akademije), Roman Gutek (Gutek Film), Sibylle Kurz (Pitching Expert), Marta Materska-Samek (Cinema Development Foundation), Karel Och (Karlovy Vary International Film Festival), Renaud Redien-Collot (Novancia Business School), Thorsten Ritter (Beta Cinema), Renate Rose (European Film Promotion), Katriel Schory (Israel Film Fund) i Gudrun Sommer (doxs! dokumentarci za decu i mlade).
Tutori Oliver Baumgarten (Filmplus) i Ewa Puszczynska (Opus Film) pridružiće se učesnicima u pojedinačnim ili timskim radionicama pomažući im da razviju koncept svojih projekata. Pored toga, svi prisutni međunarodni i poljski stručnjaci učestvovaće na panel razgovorima, a održavaće se i filmske projekcije, kojima će osim učesnika radionice, prisustvovati i svi zainteresovane gosti SOFA-e.
Škola filmskih agenata (SOFA) je projekat Filmplus UG, u saradnji sa Gradom Vroclavom, Poljskim filmskim institutom i udruženjem Novi Horizonti, finansiran od strane Northern Dimension Partnership on Culture, Fondacije za poljsko-nemačku saradnju, International Visegrad Fund, Ministarstva inostranih poslova Poljske, MEDIA Desk Poland, Gete instituta u Krakovu i podržan od strane Instituta Adam Mickjevič, Gete instituta u Gruziji, Gete instituta u Mađarskoj, Gete instituta u Rumuniji, Fonda za razvoj bioskopa, Film Comission u Poljskoj, Film Comission u Vroclavu i Nemačkog konzulata u Vroclavu.

Povezana vest:  Manjifiko radi muziku za nastavak Montevidea