krugovi-plakat„Krugovima“ nagrada za filmski scenario

Film „Krugovi“ po scenariju Srđana Koljevića i Meline Pota Koljević, u režiji Srdana Golubovića, dobio je prvu nagradu na 37. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, navodi se na zvaničnom sajtu festivala.
Drugu nagradu za najbolji scenario žiri je dodelio autorima Nedi Radulović, Biljani Maksić i Kosti Đordeviću za film „S/Kidanje“ u režiji Đorđevića, a treća nagrada pripala je Hadži-Aleksandru Đuroviću za film „Ljubav dolazi kasnije“.
O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu reditelj Želimir Žilnik (predsednik), filmski kritičar Borislav Anđelić i scenarista i reditelj Milan Jelić.
U konkurenciji je bilo 11 filmova, odnosno prispelih scenarija.
Kako se navodi u saopštenju žirija, scenario filma „Krugovi“ inspirisan stvarnim tragičnim događajem iz 1990-tih godina, preciznom dramaturškom postavkom uspeva da evocira iracionalne provale mržnje onog vremena kao i posledice koje traju i do današnjeg dana.
Scenaristi filma „S/Kidanje“, prema oceni žirija, na ubedljiv i provokativan način portretišu seriju likova mlade generacije u urbanoj sredini.
„Scenario donosi autentičan jezik, strast i ritam mladih suočenih sa izazovima svakodnevnice“, dodaje se u saopštenju.
„Scenarista i reditelj filma, „Ljubav dolazi kasnije“ odlučuje se za savremenu priču van klišea u kojoj glavni likovi, preispitujući svoje međusobne odnose, bivaju suočeni sa emotivnim i komunikacionim nesporazumima koji vode u usamljenost“, dodaje se u saopštenju.
Pored filmova koji su osvojili prve tri nagrade u takmičarskoj konkurenciji našli su se filmovi „Odumiranje“ po scenariju Dušana Spasojevica i u režiji Miloša Pušića, „Falsifikator“ (Goran Marković i Tihomir Stanić/Marković), „Ljuljaška“ (Tamara Drakulić i Ana Ivanović/Drakulić), „Država“ (Saša Radojević/Jelena Marković), „Vir“ Bojana Vuka Kosovcevića,
U konkurenciji su bili i „Artiljero“ Srđana Anđelića, „Mamaroš“ Momcvila Mrdakovića, „Gde je Nađa“ za koje je scenario napisao Kosta Peševski, dok režiju potpisuju Luka Popadić, Aron Sekelj, Raško Milatović, Marko Đordević, Miloš Milovanović, Nemanja Vojinović, Petar Ristovski i Tea Lukač.
Festival, koji je završen juče, počeo je u utorak 13. avgusta.

Povezana vest:  Ventvort Miler u filmu nezavisne produkcije