wentworth miller resident evilGlumac Wentworth Miller priznao da je gej,odbio poziv u Rusiju

Američki glumac i scenarista Wentworth Miller, najpoznatiji po ulozi u seriji „Bekstvo iz zatvora“, deklarisao se kao homoseksualac u pismu u kome odbija poziv da prisustvuje ruskom filmskom festivalu zbog odluke Moskve da usvoji set anti-gej zakona.
Miller (41) odbio je ponudu da kao počasni gost prisustvuje Međunarodnom festivalu u Sankt Peterburgu. Pismo je na svoj sajt postavila GLAAD grupa koja se bori za prava gej, lezbijskih, biseksualnih i transpolnih osoba, piše Rojters.
-Hvala vam na ljubaznom pozivu. Kao neko ko je uživao u poseti Rusiji i kao neko ko vuče korene iz Rusije bio bih srećan kada bih mogao da kažem da. Međutim, kao gej, moram da odbijem – navodi se u Millerovom pismu direktorki festivala Mariji Averbak.
Miller je naveo da ga je duboko uznemirio trenutni stav i tretman homoseksalaca i lezbijki u Rusiji i da ne želi da ode na festival u zemlji gde se „ljudima poput mene sistematski uskraćuje osnovno pravo da žive i otvoreno vole“.
Ruski parlament zabranio je širenje gej „propagande“ među maloletnicima u junu a isti zakon predviđa i novčane kazne za one koji organizuju gej parade i skupove. Odluka Moskve izazvala je osudu međunarodne javnosti.
Miller, koji je slavu i brojne obožavaoce stekao ulogom inženjera Majkla Skofilda u „Bekstvu iz zatvora“ nedavno se oprobao i kao scenarista napisavši scenario za ovogodišnji triler „Stoker“ u kome igra Nikol Kidman.

Povezana vest:  Premijera novog filma Stevana Filipovića "Pored mene" 23. septembra