meril_srtipMeril Strip izabrana u Američku akademiju umetnosti
Meril Strip (Meryl Streep) izabrana je za počasnog člana Američke akademije umetnosti i književnosti, elitni klub u kojem su nobelovka, književnica Toni Morison (Morrison) i slikar Džasper Džons (Jasper Johns).
Meril Strip je dobitnica dva Oskara („Kramer protiv Kramera“ i „Sofijin izbor), sedam Zlatnih globusa i nagrade za životno delo Američkog instituta za film.
-Moram da priznam da sam bila zapanjenena, a kad su mi poslali spisak članova akademije, rasplakala sam se – izjavila je glumica. „Mislila sam da ne bi pustili da uđem ni u kuhinju“.
Akademija, osnovana pre 112 godina, saopštila je u ponedeljak da su Meril Strip i dirigent Džejms Livajn (James Levine) izabrani u specijalnoj kategoriji ustanovljenoj 1983.
U toj kategoriji nagrađuju se „Amerikanci koji su dali veliki doprinos umetnosti čiji rad ne potpada u tradicionalne kategorije“ kao što su komponovanje muzike, literatura i likovne umetnosti.
-Oboje izabranih ove godine su umetnici-izvođači i oboje se na vrhuncu karijera“, izjavio je pesnik i predsednik Akademije Džej Di Meklači.
-Dirigovanje Džejmsa Livajna i gluma Meril Strip su izvanredni primeri pronicljivosti, dubine i virtuoznosti – dodao je.
Povezana vest:  Metju Mekonahi u crnoj komediji