Emir Kusturica

Kusturica dobitnk nagrade „Svetozar Ćorović“

Proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica dobitnik je nagrade “Svetozar Ćorović” za zbirku pripovedaka “Sto jada”, dok je nagrada “Vladimir Ćorović” dodeljena Slavenku Terziću za knjigu “Stara Srbija-Drama jedne civilizacije”, odlučio je žiri.
Žiri je, kako su preneli banjalucki mediji, u obrazloženju naveo da se knjiga Emira Kusturice izdvojila jer nesumnjivo svedoči o privrženosti tradiciji živog hercegovačkog pripovedanja, te što trivijalne životne okolnosti iz prohujalih vremena ?izuzetno uspešno? oživljava iskustvima jedne poznate filmske škole.
-Tako je život jedne sredine, zahvaljujući naročitoj tehnici montaže atrakcije, umetnički učinjen zanimljivijim i tematski je oplemenjen – navodi se u obrazloženju žirija.
U obrazloženju nagrade ?Vladimir Ćorović?, žiri je istakao da je tema o kojoj Terzić piše od izuzetnog značaja za razumevanje srpskog naroda u 19. i 20. veku, napominjući da je pođednako važan i sintetički pristup njenoj obradi za koji se Terzić opredelio.
-Celovit pogled na istoriju prostora stare Srbije (Raška, Kosovo i Metohija, Skopsko-tetovska oblast) – država u čijim se granicama ona nalazila, društva koje tu vekovima živi, institucija koje mukotrpno nastaju, a lako bivaju razorene, nacija koje se bore za moć i opstanak, umnogome je obogatio veoma skromna postojeća znanja – navodi se u obrazloženju.
Petnaesti “Ćorovićevi susreti pisaca” i “Naučni skup istoričara” biće održani od 19. do 22. septembra u Bileći i Gacku.
Organizatori manifestacije su odbori ?Prosvjete? u Bileći i Gacku, a pokrovitelji opštine.

Povezana vest:  Sting, Džoni Dep i Stiv Karel u seriji Rikija Žervea