Robert DuvallRobert Duval neumoran i u 82. godini

U svojoj gotovo 70-godišnjoj karijeri, Robert Duval je igrao najraznovrsnije uloge – od Staljina, preko advokata mafijaša, do Dvajta Ajzenhauera, a iako je zagazio u devetu deceniju, proslavljeni američki glumac ne namerava da „prikoči“, preželjkujući i dalje nove, drugačije role.
Publika će iskoro imati prilike da ga vidi u ulozi ratnog veterana u filmu „Jayne Mansfield’s Car“ koji će u američkim bioskopima početi da se prikazije od sutra.
Film, čiji scenario i režiju potpisuje Bili Bob Torton, priča je o o životu u malom gradu u Alabami 1960-ih godina.
U razgovoru s novinarom Rojtersa, Duval govori o svom radu, ljubavi prema kaubojskim filmovima, promenama u Holivudu i ulozi „iz snova“.
Na pitanje kako je uspeo da izbegne da bude sveden na jedan određen glumački žanr, Duval je rekao da je sebe uvek doživljavao kao karakternog glumca.
„Uvek sam se trudio da budem karakterni glumac i mislim da sam tokom karijere uspeo da to i postignem“, naveo je on.
„Igrao sam Staljina (Staljin, 1992.), teksaškog redžera (Usamljena golubica, 1983), berberina (Rvanje s Hemingvejem, 1993), Adolfa Ajhmana (Čovek koji je uhvatio Ajhmana)“, prisetio je svog sagovornika.
Duval je kazao da je oduvek voleo vesterne, kako one klasične, koji su obeležili jednu epohu Holivuda, tako i one novijeg datuma, objašnjavajući njihovu popularnost fascinacijom publike „divljim zapadom“.
Što se Holivuda tiče, slavni glumac i oskarovac je rekao da nema osećaj da se tokom godina mnogo toga promenilo u „filmskoj Meki“, napomenuvši da je i dalje lakše snimiti loš blokbaster nego dobar nezavisni film.
Upitan da li postoji uloga o kojoj sanja ili želi da igra, Duval je odgovrio da je to Don Kihot.
„Teri Gilijam mi je ponudio da igram Don Kihota, ali je projekat još daleko od realizacije“, naveo je on, dodajući da bi „bilo lepo igrati tu ulogu“.

Povezana vest:  Kevin Bejkon negativac u filmu R.I.P.D.