princeza olivera

Premijera filma o princezi Oliveri Lazarević 28. septembra

Dokumentarno-igrani film „Put ružama posut“, o životnom putu princeze Olivere, biće premijerno prikazan u Beogradu 28. septembra u „Sava centru“, a 30. septembra u Novom Sadu, najavila je danas scenaristkinja i producentkinja Olivera Šaranović.
Srednjemetražni film (54 minuta) režirao je Marko Novaković, a realizovan je u produkciji Fonda „Princeza Olivera“.
Šaranovićeva je i autorka monografije o sudbini srpske srednjovekovne princeze Olivere (1373-1444), kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke morala, kao zalog za mir, da postane jedna od supruga sultana Bajazita, a svoju žrtvu iskoristila je da pomogne srpskom narodu. 
Autorka je na konferenciji za novinare, posle projekcije filma u bioskopu „Takvud“, rekla da je ta nesvakidašnja životna priča našla svoj odraz u nesvakidašnjem filmu.
„Reditelj je postigao pravu meru dokumentarnog i igranog dela, a istorijske činjenice protkao snažnom emocijom i poetskom notom“, rekla je ona.
Novaković nije mogao da dođe na konferenciju zbog snimanja novog projekta, ali je pozitivne ocene već dobio nakon prvog prikazivanja ovog filma na festivalu u Nišu.
Šaranovićeva je najavila da će „Put ružama posut“ biti i na redovnom repertoaru i na organizovanim projekcijama za škole, u distribuciji „Delius filma“. Videće ga i publika Festivala srpskog filma u Astraliji, u sedam gradova od 17. oktobra do 17. novembra.
Vesna Stanojević, koja igra glavnu ulogu, podsetila je da već gotovo dve decenije živi i radi u Londonu i da je probirljiva što se tiče uloga, a da joj se ova veoma dopala.
-Ovaj film vidim kao poklon ženskoj energiji. Nisam feministkinja, ali jesam za poštovanje i dostojanstvo žene. Presrećna sam što se neko na ovako inteligentan, duhovan i pametan način upustio u tako tananu temu – rekla je ona.
Kneginju Milicu igrala je Tanja Bošković, koja je izjavila da je to bilo uzbudljivo iskustvo u za nju novom žanru i da je bilo lepo i lako raditi, jer su producenti bili puni uvažavanja i obezbedili odlične uslove.
Ona je naglasila da se iz ovog filma može puno saznati o delu istorije koji se ne uči detaljno u školi, a posebno je pohvalila muziku „koja udara direktno u srce“.
Za to je zaslužan kompozitor Svetislav Božić, koji je komponovao muziku na poemu „Serbia“ Miloša Crnjanskog. 
Princezu Oliveru u mladim danima igrala je Aleksandra Manasijević, njenog brata despota Stefana – Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić, sultana Bajazita Prvog – Ivan Jevtović, a Jelu Balšić – Aleksandra Nikolić. 
Gledaoce kroz dokumentarni deo vodi narator Milan Caci Mihailović. 
Naslov filma potiče od priče da je princezu Oliveru, prilikom odlaska iz rodnog Kruševca u sultanov harem, narod ispratio bacajući pred nju latice ruža. Ona je uspela da se dostojanstveno izbori sa nedaćama koje joj je život na turskom dvoru doneo, neprestano pomažući svome narodu i otadžbini. 
Nakon smrti Bajazita vratila se u Srbiju i bila savetnik i podrška svome bratu despotu Stefanu. 
Za realizaciju filma Fond „Princeza Olivera“ i autorski tim dobili su blagoslov patrijarha srpskog Irineja. 
Dramaturg je bila Nataša Drakulić. U filmu je korišćena bogata arhivska građa i muzejski eksponati, a sniman je na autentičnim lokacijama širom Srbije (Beogradska tvrđava, crkva Ružica, Konak kneginje Ljubice, Saborna crkva, crkva Lazarica, ostaci Lazarevog grada u Kruševcu, Smederevska tvrđava, tvrđava u Baču, manastiri Manasija, Studenica i Ravanica).
Izvršni producent je „Beomedija marketing“.

Povezana vest:  Nova uloga Vina Dizela