Hobit 1

Snimanje Hobit trilogije do sada koštalo 561 milion dolara

Snimanje trilogije „Hobit“ Pitera Džeksona koštalo je do sada više od pola milijarde dolara, što je duplo više od trilogije „Gospodar prstenova“. Ova cena uključuje glavno snimanje sa glumcima, međutim, kako prenose agencije, verovatno će biti i dodatnih troškova post produkcije, za preostala dva filma.
U finansijskim dokumentima koji su danas objavljeni na Novom Zelandu, navodi se da je dosadašnji trošak 676 miliona novozelandskih dolara, odnosno 561 miliona americkih dolara.
Ovo je, kako se ocenjuje, dobro ulaganje distributerske kuće „Vorner bros“ i reditelja Pitera Džeksona.
Do sada je prikazan prvi dio trilogije, film „Hobit: Neocekivano putovanje“, koji je na blagajnama širom sveta zaradio preko milijardu dolara.
Kako se čini, ova trilogija će biti najskuplja filmska produkcija u kojoj se dva ili više filmova snimaju u isto vreme.
Filmski internet sajt „Boks ofis Mojo“ i Ginisova knjiga rekorda saopštili su da je najskuplji film koji je ikada snimljen „Pirati sa Kariba: na kraju sveta“ čija je produkcija koštala 300 miliona dolara.
Prva trilogija Pitera Džeksona „Gospodar prstenova“ koštala je 281 milion dolara. Drugi deo „The Hobbit: „The Desolation of Smaug“ u bioskope stiže u decembru, a treći „The Hobbit: There and Back Again“ izlazi 2014. godine.

Povezana vest:  Deseti Japansko srpski festival filma otvara film “Mama, da li si to ti?”, legendarnog japanskog reditelja Jođija Jamade