FSFF-2013-plakatFestival srpskog filma fantastike i horora od sutra u DOB-u

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) biće održan od sutra do 19. oktobra u Domu omladine Beograda, sa najnovijim ostvarenjima u žanru fantastike i horora, iz Srbije i celog sveta, kao i interesantnim pratećim programom.
U domaćoj takmičarskoj selekciji 8. FSFF-a za nagradu Koskar nadmetaće se 20 filmova, u kategorijama najbolji film, najbolja filmska priča, vizuelni efekti, specijalno dostignuće i najbolji film po oceni publike.
Za Koskara za najbolji film sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije, takmičiće se sedam filmova.
Odluke će doneti žiri čiji su članovi scenarista i režiser Dejan Nikolaj Kraljačić, producent i režiser Milan Todorović i strip-crtač i animator Aleksa Gajić.
Za nagradu Piramida, na osnovu festivalskog konkursa za tzv „found footage filmove“, takmiče se četiri filma.
U of-selekciji Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike, kojom FSFF ukazuje na zaboravljene ili malo poznate filmove, biće prikazana dva kratka igrana ostvarenja scenariste i režisera Kraljačića – „Knjiga uspomena“ (1996) i „Proba“ (1997).
U holu ispred Velike dvorane Doma omladine moći će da se pogledaju skulpture Arpada Slancika i scenografski radovi Stevana Aleksića.
Pored domaćih izdanja, publika će moći da vidi i ostvarenja iz ove oblasti iz SAD, Kanade, Brazila, Rusije, Italije, Španije, Irske i Norveške.
Prateći program čini karneval ljudi maskiranih u zombije, kakav je uobičajen na festivalima fantastike u svetu, a kod nas će se ove godine održati drugi put, pod nazivom Zombi šetnja.
Oko 300 „zombija“ će se 19. oktobra (od 17 sati) prošetati od Trga Republike do Doma omladine, a za njihovo šminkanje prethodno će se pobrinuti tim naših najboljih šminkera, predvođenih Miroslavom Lakobrijom.
Tokom „zombi šetnje“ prikupljaće se novac za humanitarnu pomoć „Prihvatilištu za odrasla i stara lica“ u Kumodraškoj ulici, najavili su organizatori.
Cena ulaznice za FSFF je 150 dinara, osim poslednjeg dana kada je ulaz besplatan.
Festival nastoji da predstavi, promoviše i ukaže na postojanje potpuno paralelne srpske kinematografije, nastale u gotovo bezbudžetnim okolnostima, ali korišćenjem najsavremenijih tehnologija.
Za osam godina postojanja FSFF je pokrenuo scenu koja godišnje proizvede i do 40 kratkometražnih i srednjemetražnih ostvarenja. Festival usmerava mlade reditelje tih filmova ka ozbiljnijim produkcijama i međusobnoj saradnji, a njihova ostvarenja prikazuje, na svojoj stalnoj turneji, po Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  "Deveruše" nominovane za nagradu američkih producenata