Tolkien 1916

U pripremi film o Tolkinu?

Studio „Foks“ priprema film o životu pisca „Hobita“ i „Gospodara prstenova“ Dž. R. R. Tolkina, prenose britanski mediji. Film „Tolkin“ pratiće piščevu službu u Prvom svetskom ratu i godine koje je proveo u Oksfordu gde je i napisao svoje čuvene romane.
Holivudski mediji prenose da će se film baviti i Tolkinovim prijateljstvom sa piscem K.S. Luisom (Letopisi Narnije) sa kojim je studirao i osnovao književnu grupu „Mastiljare“ (The Inklings).
Scenario će napisati stručnjak za Tolkina, Dejvid Glison.
Dosadašnji pokušaji da se snimi biografski film o Tolkinu propali su zbog zloglasno „zatvorenog“ piščevog fonda. Za sada se ne zna da li je fondacija odobrila snimanje ovog filma.
Džon Ronald Rejel Tolkin rođen je 1892. u Južnoj Africi i sa majkom i sestrom se preselio u Englesku kada je imao tri godine. Njegov prvi roman, „Hobit“ objavljen je 1937. godine. Pošto je služio vojsku u Prvom svetskom ratu, radio je i na razbijanju šifara tokom Drugog svetskog rata. Njegova trilogija „Gospodar prstenova“ objavljena je 1950ih i prodata je u preko 150 miliona primeraka širom sveta.
Zahvaljujući fimskim trilogijama Pitera Džeksona „Gospodar prstenova“ a sada i „Hobit“ i mlađa publika upoznala se sa genijem ovog pisca. Drugi deo „Hobit“ trilogije – „Šmaugova pustošenja“ u u domaće bioskope stiže 12. decembra.

Povezana vest:  Met Dejmon planira da se oproba kao reditelj