gravitacija 2

Lista deset najboljih filmova 2013. prema mišljenju AFI

Egzistencijalni svemirski triler „Gravitacija“, priča o korpciji „American Hustle“ i nezavisna drama „Fruitvale Station“ našli su se među 10 najboljih filmova 2013. prema mišljenju Američkog filmskog instituta.
Na godišnjoj listi AFI-a našli su se i triler o somalijskim piratima „Kapetan Filips“, drama o ropstvu „12 Years a Slave“, drama-komedija „Nebraska“, futuristička romansa „Her“, Dizijeva istorijsa drama „Saving Mr Banks“, folk komedija-drama „Inside Llewyn David“ i Martin Skorsezeov „The Wolf of Wall Street“.
Filmove „American Hustle“, „Her“ i „Gravitacija“ tri kritičarska udruženja su u proteklih nedelju dana izabrala za najbolji film, dok je „12 Years a Slave“ bio pobednik festivala u Torontu.
AFI listu sastavljaju kritičari, naučnici, filmski i TV umetnici i odbor Instituta i lista se objavljuje uoči nominacija nagrada Udruženja glumaca i Zlatnih globusa u sredu i četvrtak.
Filmovi koji se nađu na ove tri liste najverovatnije će biti u trci za Oskara a nominacije za prestižnu nagradu Američke akadeije za film biće objavljene 16. januara, piše Rojters.

Povezana vest:  "Pobesneli Maks 4" u bioskopima od 2015