KongresFilm „Kongres“ od 12. decembra u bioskopima

Film „Kongres“ izraelskog reditelja Arija Folmana biće od 12. decembra na redovnom repertoaru domaćih bioskopa, najavio je danas distributer „MegaKom film“.
Novi film reditelja poznatog po ostvarenju „Valcer sa Baširom“, ostvarenje inspirisano delom poznatog poljskog pisca naučne fantastike i satiričara Stanislava Lema, prikazan je na nedavno završenom 19. Festivalu autorskog filma.
Najbolji animirani film po oceni Evropske filmske akademije prikazuje trenutni svet kinematografije u kome 3D tehnologija preti da iskoreni bioskope na koje smo navikli i uz koje smo odrasli.
Reditelj postavlja pitanje da li kompjuterizovani likovi mogu da zamene prave glumce i da sa istim entuzijazmom i uzbuđenjem prenesu osećanja i da li je to zapravo više i važno.
Film prikazuje život Robin Rajt, glumice srednjih godina sa reputacijom nestalne i nepouzdane osobe, zbog čega više niko nema poverenja da joj dodeli ulogu.
Zbog situacije u kojoj se nalazi, ona odlučuje da potpiše ugovor na 20 godina i proda filmska prava za digitalnu verziju svog tela jednom poznatom filmskom studiju.
Kao takva biće zauvek mlada i fatalno lepa i zauzvrat će dobiti veliku sumu novca, ali mora da obeća da više nikada neće glumiti.
Folman je za ovo ostvarenje dobio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji animirani film, a za „Valcer sa Baširom“ Zlatni globus i bio nominovan za Oskara za najbolji strani film.
„Genijalni dizajner na LSD-ju“ je rečenica iz filma kojom kritičari opisuju „Kongres“ – mešavinu animacije i igranog filma.
Poznat kao autor koji se suprostavlja konformizmu i mejnstrim kulturi, Folman je u svom novom filmu „iskoristio svet fantastike i lepih slika da ispriča priču o besu“.

Povezana vest:  Zak Efron: Posle 'incidenta' s kondomom, dobio sam ih na hiljade