past 1

Tri nova filma u bioskopima

Rumunski film „Pozicija deteta“ Kalina Petera Necera, „Prošlost“ Ašgara Farhadija i ostvarenje hrvatskog reditelja i scenariste Boba Jelčića „Odbrana i zaštita“, od danas su na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.
„Pozicija deteta“, dobitnik Gran prija „Aleksandar Saša Petrović“ na nedavno održanom Festivalu autorskog filma, je savremena drama o odnosu majke i tridesetdvogodišnjeg sina.
Barbu je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradao dečak, zbog čega ga čeka zatvorska kazna od tri do 15 godina, pa njegova majka, priznati arhitekta i pripadnik rumunske elite, započinje kampanju kako bi spasila svog letargičnog sina.
Kroz kvazi-dokumentaran stil, film detaljno rekonstruiše događaje tokom jedne noći i dana koji će uslediti, omogućavajući uvid u moralnu slabost rumunske buržoazije i stanje institucija kao što su policija i sudstvo.
Film je osvojio značajne filmske nagrade – „Zlatni medved“ i nagrade FIRPESCI na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, „Teila Film Award“ na festivalu u Stokholmu.
Film nagrađivanog reditelja Ašgara Farhadija – „Prošlost“, nedavno prikazan na 19. Festivalu autorskog filma, u kome glavnu ulogu igra dobitnica „Zlatne palme“ Berenis Bežo, predstavlja emotivnu priču o Ahmedu, koji odlazeći u Iran, svoju domovinu, napušta ženu i dve ćerke.
Nakon četiri godine Ahmed se vraća u Pariz da zvanično okonča brak sa svojom ženom. Saznaje da je ona sada u vezi sa drugim čovekom i da želi da se uda, ali priča se komplikuje činjenicom da njihova starija ćerka ne odobrava majčinu novu vezu.
Mesto dešavanja pomereno je iz Teherana u Pariz, priča o emotivnoj borbi i bračnom kolapsu dešava se u specifičnom socioekonomskom kontekstu – kroz intimne detalje o životu jednog bivšeg ljubavnog para vide se svi problemi doseljeničke zajednice koja se bori da preživi u stranoj zemlji.
Za ostvarenje „Odbrana i zaštita“ Jelčić je na 19. Festivalu autorskog filma u Beogradu nagrađen priznanjem za najbolju režiju.
„Odbrana i zaštita“ je film o jednom dugom danu u životu starijeg, porodičnog čoveka Slavka (Bogdan Diklić), Hrvata iz Mostara. On je u dilemi da li da ide na sahranu prijatelja Bošnjaka u drugom delu grada, koji godinama nakon rata još razdvaja nevidljiva, ali veoma prisutna linija između „nas“ i „njih“.
Film, koji je snimljen u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, proglašen je za najbolji u regionu na festivalu u Motovunu, a u glumačkoj ekipi su i Nada Đurevska, Ivana Roščić, Sergej Trifunović i drugi.

Povezana vest:  Film Majli Sajrus “LOL” stiže u srpske bioskope 7. juna!