Martin Scorsese

Nominacije američkog Udruženja režisera

Režiseri Stiv Mekvin, Martin Skorseze, Dejvid O Rasel, Alfonso Kuaron i Pol Gringras nominovani su za nagrade američkog Udruženja režisera. Britanski režiser Mekvin prvi put je nominovan za svoju istorijsku dramu „12 godina ropstva“ dok je sunarodnik Gringras nominaciju dobio za film o somalijskim piratima „Kapetan Filips“.
Meksički režiser Kuaron nominovan je za svemirsku dramu „Gravitacija“, dok je 71-godišnji Skorseze 11 put nominovan za „Vuka sa Vol strita“. Raselu je ovo druga nominacija za „Američku prevaru“.
I pored 10 ranijih nominacija, Skorseze je osvojio samo jednu nagradu Udruženja režisera i to za „Dvostruku igru“ za koju je dobio i Oskara za režiju.
Nagrade Udruženja režisera dobar su pokazatelj potencijalnih dobitnika Oskara za režiju a često i za najbolji film.
Od 1948. svega sedam puta dobitnik nagrade Udruženja nije dobio i Oskara. Prošlogodišnji dobitnik nagrade Udruženja reditelja Ben Aflek nije bio nominovan za Oskara za režiju (Oskara je dobio Ang Li za „Pijev život“).
Zanimljivo je da za nagradu Udruženja reditelja nisu nominovani Aleksandar Pejn (Nebraska), Spajk Džonzi za „Ona“ i braća Koen za „Inside Llewyn Davis“.
Dobitnik nagrade biće proglašen na gala ceremoniji 25. januara u Los Anđelesu, šest sedmica pre dodele nagrada američke Akademije za film. 

Povezana vest:  Po knjizi o Asanžu biće snimljen film