golden globe awardsU čije ruke će otići Zlatni globusi?

Dok se Holivud sprema za večerašnju dodelu Zlatnih globusa, filmski kritičari napravili su svoj izbor potencijalnih dobitnika.
Kada je reč o drami, najviše šansi prema mišljenju stručnjaka ima „12 godina ropstva“ mada bi „Gravitacija“ tu mogla da umeša prste. U kategoriji najbolje komedije/mjuzikla neprikosnoveni favorit je novi film Dejvida O. Rasela „Američka prevara“.
U kategoriji režije, „vodi“ Alfonso Kuaron za „Gravitaciju“ ali velike šanse ima i Stiv Mekvin za „12 godina ropstva“.
Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u drami će skoro sasvim sigurno otići u ruke Čivetela Edžiofora za „12 godina ropstva“ ali poznavaoci prilika upozoravaju da ta nagrada uglavnom ide u ruke „zvezda“ (prethodni dobitnici su Denijel Dej Luis, Džordž Kluni, Kolin Firt) tako da je moguće da nagradu dobije Tom Henks za „Kapetan Filips“.
Leonardo DiKaprio mogao bi da dobije Zlatni globus za ulogu u komediji/mjuziklu za film „Vuk sa Vol strita“, iako bi iznenađenje u toj kategoriji mogao da priredi Brus Dern za „Nebrasku“ ali i Kristijan Bejl za „Američku prevaru“.
Kada je reč o ženskim ulogama – u drami Globus ide gotovo sigurno Kejt Blančet za „Blue Jasmine“, iako su u konkurenciji i Sandra Bulok (Gravitacija) i Ema Tompson (Spasavanje g. Benksa) , dok će u komediji biti žestoka borba između Ejmi Adams (Američka prevara) i Meril Strip (Avgust: Okrug osidž).
Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu mogla bi da dobije Lupita Njongo za „12 godina ropstva“ mada velike šanse imaju i Džulija Roberts (Avgust: Okrug Osidž) i Dženifer Lorens (Američka prevara), dok bi u muškoj konkurenciji to priznanje trebalo prema svačijem mišljenju da ode u ruke Džareda Leta za „Dallas Buyers Club“.
Za najbolji strani film verovatno će biti proglašen kanski pobednik „Blue is the Warmest Colour“ a u kategoriji animiranih „Ledeneo kraljevstvo“.

Povezana vest:  Serija Šesto čulo od 21. marta jednom sedmično